Nem vagyok focirajongó, de a fiam miatt követem a nagyobb eseményeket, és a német vérem a 2022-es katari FIFA-világbajnokságon is szurkol Hansi Flick csapatának. Bár a világa és a sportfogadás távol áll egymástól, ennek ellenére egyes focicsapatok részvényei is megtalálhatók a tőzsdéken. De megéri befektetni ezekbe? Nem egyszerű a válasz, de nézzük meg közelebbről, és mindenki döntse el maga!  

Kezdjük onnan, hogy miért dönthet egy klub a tőzsdei bevezetés mellett. Egy részük nyilván azért, hogy könnyebben jusson friss tőkéhez, míg mások ezt kötvénykibocsátással oldják meg. Azt nem tudom, hogy hány focicsapat létezik világszerte, azonban csak 31 csapat van jelen a világ valamelyik tőzsdéjén. Ezek közül a 13 európai klubnak jut egy saját index is, a STOXX Europe Football (STXE), amelynek teljesítménye nem feltétlenül követi az egyre magasabb értékű reklámszerződéseket és a játékosok transzferárainak alakulását.  

A két, tőzsdén lévő német csapat részvényeinek árfolyama rosszul fest: a Borussia Dortmund a 2000-es debütálás óta 50 százalékkal ér kevesebbet, míg a Spielvereinigung Unterhaching 2019 nyara óta 36 százalékkal esett. Kijelenthető, hogy alig lehet a részvénypiacokon egy-egy klub kapcsán sikertörténetet találni az elmúlt húsz évben. 

 

Amikor 2018 júliusában először felmerült a pletyka, hogy Cristiano Ronaldo a Juventushoz igazolhat, elkezdett emelkedni a csapat részvényeinek árfolyama: 35 százalékkal drágult a papír a Borsa Italianán, amikor kijött a hivatalos kommunikáció, majd a következő hetekben tovább emelkedett az árfolyam, egy hónapon belül 90 százalékkal! Amikor viszont a csapat 2019-ben az Ajax Amsterdam ellen kiesett a Champions League negyeddöntőjéből, néhány nap alatt 30 százalékkal esett vissza. 

A másik út az FC Bayern Münchené, amely nem tőzsdei részvénytársaságként működik. Fő részvényesei a klubon kívül az Audi, az Adidas és Allianz SE. Így a sportsikereket összhangba lehet hozni a pénzügyi sikerekkel az olyan döntéseknél, mint például, hogy elad vagy vásárol játékost, vagy fizet-e osztalékot a klub. Egy másik csapat, a Hamburger Sportverein is hasonló modell alapján működik, azonban a hiányzó jó eredmények miatt ez a klub nagy tartozásokról kénytelen beszámolni. 

Mivel a focicsapatoknál egy meg nem adott büntető vagy egy kulcsjátékos sérülése nagymértékben befolyásolja a sikert, ezért gazdaságilag nehezen tervezhető a kimenetele. Tehát, bár a szurkolók úgy érezhetik, elengedhetetlen, hogy kötvényesei vagy – tőzsdei klub esetén – részvényesei is legyenek imádott csapatuknak, ez azonban inkább érzelmi alapú döntés. Befektetőként csak spekulációs célból vennék ilyen részvényt, ugyanis a klubok vezetősége nem feltétlenül pénzügyi szakemberekből áll, az eredmények nehezen kalkulálhatók, ráadásul a pénzügyi eredmény és a sportsiker között nem feltétlenül van kapcsolat. Tehát a lescsapda lecsaphat ránk, és a befektetésünkkel egy öngólt rúghatunk!