Negyven százalékot zuhant idén eddig a vietnámi NoVaLand ingatlanfejlesztő részvényárfolyama Ho Si Minh-város tőzsdéjén (HOSE). Bár a HOSE vezető indexe, a VNI is bő 30 százalékot szánkázott, de a NoVaLand ehhez képest is sokkal gyengébben teljesített. 

A 2007-ben alapított NoVaLand főként lakóingatlanokat és luxusüdülőket épít
Fotó: Manan Vatsjajana / AFP

Az ország második legnagyobb ingatlancége likviditási gondokkal küzd,

ezért elbocsátásokkal csökkenti a költségeket, és eszközei értékesítésével próbál pénzhez jutni. Ráadásul most meglehetősen zűrzavaros a vietnámi hitelpiac, az ország valutája, a dong is lejtőre került, miután a jegybank lazította a dollárhoz rögzítettséget. Továbbá letartóztatások borzolták a kedélyeket a helyi ingatlanpiacon. 

A NoVaLand nehéz pénzügyi helyzete annál is riasztóbb, mert ez a cég volt az ingatlanszektor legnagyobb vállalati kötvénykibocsátója ebben az évben

396,3 millió dollárnyi dongban denominált értékpapír piacra dobásával. A NoVaLand-részvény piaca szinte lefagyott hétfőn a Ho Si Mihn-városi tőzsdeparketten. A Reuters értesülései szerint a Novagroup anyavállalat üzleti köre próbálja készpénzhez segíteni a NoVaLandot, hogy törleszteni tudja a hiteleit, s finanszírozza a működését. A hétfőn már az első órákban 7 százalékot esett.

Rontotta az egyébként is borús befektetői hangulatot, hogy a HOSE közleménye szerint a Nova Saigon Royal leánycég ezermilliárd dongos kötvénykibocsátása sikertelenül zárult.  

A Reuters forrásai szerint

a NoVaLand dolgozói felét elbocsátotta, és az építkezéseket leállította.

Hétfőn a NoVaLand elnöke, Bui Xuan Huy egy interjúban reményét fejezte ki, hogy a Vietnámi Állami Bank hitelhez juttatja az ingatlanfejlesztőket és az ingatlanbefektetőket. A jegybank a hét végén közölte: kereskedelmi bankokkal tárgyal, s likviditási támogatást ajánlott fel.

A 2007-ben alapított NoVaLand főként lakóingatlanokat és luxusüdülőket épít. Piaci kapitalizációja 4,7 milliárd dollár. A múlt hónapban év per év alapon a nyereség 19 százalékos csökkenéséről számolt be, amit az erősödő dollárral és a növekvő költségekkel magyarázott. 

A cég hétfőn a hitelezőivel tárgyalt finanszírozásáról, átütemezési lehetőségekről.

A Moody’s hitelminősítő ügynökség augusztus végén közölte, hogy a vietnámi ingatlanpiacon a kereslet várhatóan erős marad 2023-ig.