Az Egyesült Államok szabályozói, köztük az államkincstár, a jegybank szerepét betöltő Fed és a tőzsdefelügyelet, 

megpróbálják kiszélesíteni a kereskedést az amerikai államkötvények 24 ezermilliárd dolláros piacán, amelyet évtizedek óta ural a nagybankok kicsiny klubja.

Nem új keletű a szabályozói aggodalom, a piac stabilitásáért felelős szervek már 2020 márciusában riadót fújtak, amikor a világjárvány kitörése letarolta a piacokat, a kincstári értékpapírokkal való kereskedést is befagyasztva. 

Míg két évvel ezelőtt a kötvénypiac dermedtsége keltett riadalmat, a közelmúltban, épp ellenkezőleg, a kincstári piac elképesztő volatilitása rémisztette meg a szabályozókat.

Fotó: Jim Watson / AFP

A tengerentúli kincstári piac annál is izgalmasabb, mert 

az amerikai államkötvények a globális pénzügyi rendszer alapját képezik.

A piac puszta mérete és az amerikai költségvetési hiányok finanszírozásában betöltött szerepe mellett sok pénzintézet kincstári értékpapírokat használ a hitelek fedezeteként. A piac kiszámíthatatlan mozgásai így széles körben átgyűrűzhetnek más piacokra, s hatással lehetnek a fogyasztók által a jelzáloghitelek vagy autóhitelek után fizetett kamatlábakra is.

Az új koncepció szerint a vevők és az eladók közvetlenül egymással kereskednének kincstári értékpapírokkal, ahelyett, hogy nagy a bankokra támaszkodnának. 

Így például a befektetési alapok és a biztosítótársaságok közvetlenül cserélhetnének értékpapírokat. Néhány kisebb piac – vállalati kötvények, származékos ügyletek – már most is így működik.

A The Wall Street Journal által megkérdezett amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy még nagyon korai szakaszban vannak a kiterjesztett felé való elmozdulás előnyeinek és költségeinek vizsgálatában. A New York-i Fed által a jövő hétre összehívott konferencia részben erre az ötletre összpontosít. Fontos, hogy 

a kiterjesztett kötvénykereskedelemhez olyan infrastruktúrára van szükség a piacokon, amely lehetővé teszi a jogi megállapodásokat, s elengedhetetlen egy központi elszámolóház felállítása.

Az új rendszerre való áttérés akár évekig is eltarthat.

A szabályozók úgy vélik, az új modell javítaná a piac likviditását, s növelné a potenciális partnerek számát és sokféleségét a kötvénykereskedelemben. Ezáltal a verseny is átláthatóbb lenne.

A jelenlegi kötvénykereskedési modellben kéttucatnyi nagybank játssza a főszerepet. 

Köztük a Barclays, a Citigroup, a Credit Suisse, a Goldman Sachs és a JPMorgan, amelyek kötelesek ajánlatot tenni az állampapír-aukciókon, és forgalmazniuk kell az általuk vásárolt értékpapírokat.

Az elmúlt 

húsz évben hatszorosára nőtt az amerikai kincstári

miközben a likviditásszolgáltatók köre nem bővült, s különösebb infrastrukturális fejlesztés sem történt ezen a piacon. Ráadásul, a 2007–2008-as pénzügyi válság után a szövetségi szabályozók korlátozták a banki mérlegeket, emiatt a likviditásszolgáltatók nem tudtak lépést tartani a kötvénypiac növekedésével.

Kiemelkedő volatilitást tapasztaltak a piacon 2014 októberében, a Flash Crash idején, amikor a kincstári hozamok zuhantak, majd néhány perc alatt helyreállt a kereskedés, különösebb katalizátor nélkül. 2019 szeptemberében a repopiacok bolondultak meg, míg 2020 tavaszán, a járvány kitörésekor lefagyott az államkötvénypiac. 

Az már csak hab a tortán, hogy 

a Fed inflációellenes küzdelme is kiemelkedő volatilitást okoz a kötvénypiacokon

a rövid lejáratú kamatlábak emelése miatt. Nemrégiben az Egyesült Királyságban láthattuk, hogy a Bank of England kénytelen volt interveniálni, s megtámasztani a beomló kincstári piacot.