A kínai bankközi piacon forgalmazott, jüanban denominált kötvények külföldi állománya október végén 3,38 ezermilliárd jüan (479,9 milliárd dollár) volt, szemben az egy hónappal korábbi 3,4 ezermilliárd jüannal – közölte kedden a pekingi központi bank sanghaji irodája. Az amerikai befektetők kezén lévő kötvényállomány pedig októberben már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent, bár a kitárazás üteme lassult. 

China's Nasdaq-like STAR Market starts trading
Fotó: Bai Kelin / AFP

Az amerikai intézményi befektetők 34 milliárd jüan értékben adtak el bankközi jüankötvényeket a múlt hónapban, szemben a szeptemberi 61,6 milliárd jüannal – a kínai bankközi kötvénypiac elszámolóháza (CCDC) szerint. A külföldiek összesen 595,9 milliárd jüan értékű kínai adósságot adtak el októberben.

A monetáris politika különbsége és a hitelkockázat a két legfontosabb tényező amire figyelni kell, s továbbra is ezt tesszük

– mondta Alicia Garcia Herrero, a Natixis ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős vezető közgazdásza. Hozzátette: mérséklődhet a tőkekiáramlás, ha az Egyesült Államok enyhíti a jelenlegi héja kamatpolitikáját. 

A Reuters emlékeztet, hogy 

a tízéves irányadó kínai és amerikai államkötvények hozamkülönbsége októberben tizenöt éve nem látott mértékben tágult.