A múlt hét óta a hazai börzén is jegyzett Vienna Insurance Group (VIG) 2022 első három negyedévében is folytatta növekedését – közölte a cég kedden. A teljes díjbevétel az előző év azonos időszakához mérten 13,6 százalékkal, 9,5 milliárd euróra nőtt.

Insurance group Compensa sign is seen on September 14, 2020 in Warsaw, Poland. With its registered office in Vienna, Austria, is one of the largest insurance groups in central and eastern Europe groups, with approximately 25, 000 employees.
Fotó: Aleksander Kalka / AFP

A cégvezetés szerint a bővülésben erőteljesen közrejátszott a nemrég felvásárolt magyarországi és törökországi biztosítók első alkalommal történt konszolidálása is, az új piacok forgalma mintegy 291 millió eurót, azaz a teljes díjbevétel 3 százalékát teszi ki.

Mint ismert, az osztrák biztosító idén tavasszal zárta le a holland Aegon két cégből álló magyarországi üzletágának felvásárlását. A Corvinus állami holdingtársaság 45 százalékos részesedést szerzett a divízióban, így a bécsi cégé az ellenőrző többség és az operatív irányítás a magyar leányokban, ezért is konszolidálhatta őket a Magyarországon az Union márkanéven is szolgáltató VIG.

A magyarországi üzletmenet nagyon kedvezően alakul – közölte kedden a menedzsment.

A csoport azonban az új társaságok nélkül is 10,1 százalékos díjnövekedést ért volna el

– áll a közleményben.

A 302,4 millió eurós nettó eredmény szintén 10,1 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A költségek és kártérítések 95,1 százalékos kombinált aránya a bevételhez képest (combined ratio) kissé kedvezőbb, mint a bázis 95,2 százalékos mértéke.

A harmadik negyedévben amúgy a díjbevételek 17,9 százalékkal, közel 3,1 milliárd euróra bővültek, míg a nettó profit 13,4 százalékkal, 100,1 millióra hízott. A kombinált kármutató viszont év/év alapon 95,3 százalékról 96,5 százalékra romlott.

Természetesen, mint minden vállalat, mi is érezzük a jelenlegi helyzet kedvezőtlen hatásait, esetünkben az a fő ellenség, ami egyebek mellett növekvő kárrendezési költségekhez vezet. Bízunk abban, hogy széles körű diverzifikációnk révén az inflációs kockázatot hatékonyan tudjuk kezelni

– mondta Elisabeth Stadler vezérigazgató.

A VIG korábban tartózkodott attól, hogy előrejelzést adjon ki az év egészére, most azonban megtört a jég. A társaság közölte:

csoportszinten legalább 12 milliárd eurós díjbevételről és az előző évi 511 millió eurót meghaladó adózás előtti eredményről, valamint 95 százalék körüli kombinált kármutatóról számolhatnak be év végén.

 

A harmadik negyedévben a Vienna Insurance Group stabil, 100 millió eurós nettó nyereséget ért el, amely az elemzői konszenzus 96 millió eurós és a Raiffeisen (RBI) 102 millió eurós várakozásai közé esett – kommentálták a beszámolót a Raiffeisen Research elemzői.

A bank szerint a kilenc hónapos 95,1 százalékos kombinált mutató ugyanakkor csalódást keltő volt, mivel egyaránt az RBI 94,6 százalékos becslése és a 94,4 százalékos konszenzus felett alakult.

Miközben a díjbevételek 10 százalék feletti növekedést mutattak a vagyon- és baleset-biztosítási, valamint az életbiztosítási szegmensek teljesítményének köszönhetően, ezt ellensúlyozták a húzósabb káresemények és költségek

– tették hozzá.

A cég részvényei érdemben nem reagáltak a hírre, kedden délután 22,9 eurón, azaz hétfői záróértékükön álltak Bécsben, míg Pesten még mindig várat magára az első kötés. Még nem is mindegyik bróker online rendszere teszi lehetővé a VIG papírjaival való kereskedést.