Fenntartja a Rába Holdingra adott eladási ajánlását és 1115 forintos, 12 havi előremutató célárát az OTP Bank. A célár 15,8 százalékkal marad el cég részvényeinek hétfői, 1325 forintos záróárától.

20201111 ÚjdörögdHarcászati bemutatóval egybekötött, komplex harcászati foglalkozást rendezett az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisánA képen:A Magyar Honvédség Rába H18 típusú magyar gyártású, közepes teherbírású terepjáró gépjárműve
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A járműgyártó árbevétele a harmadik negyedévben is impozánsan emelkedett, ám az energia- és munkaerőköltségek soha nem látott szintet értek el, ami rekordszintű nyomás alá helyezte a cégcsoport nyereségességét.

Szemán Ákos részvényelemző kiemeli, hogy a több mint 66 százalékkal, 15,8 milliárd forintra emelkedő árbevételen belül a belföldi értékesítések 41 százalékkal, 4,2 milliárd forintra, míg az 78 százalékkal, 11,6 milliárd forintra gyarapodott. 

A kivitel gyorsabb bővülése nyomán a külpiacok részesedése 73,4 százalékra nőtt az összbevételen belül.

A konszolidált forgalmi adatok most már a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. – amelyben korábbi 25 százaléka mellé júliusban szerzett további 75 százalékos részesedést a holding – bevételeit is tartalmazzák.

Kifejezetten hasítottak a győri holding eladásai az EU-ban és Amerikában, sőt az egyéb piacokon is számottevő növekedést ért el, mégpedig annak ellenére, hogy az uniós szankciós politikának megfelelően a Rába is tartózkodott az orosz kereskedelmi kapcsolatoktól.

A vállalat a harmadik negyedévben azonban rendkívül magas energiaárakkal szembesült, miközben az acélárak az évközi mérséklődés dacára szintén jelentősen meghaladták a bázisidőszak szintjét.

Mindennek eredményeként az értékesítés közvetlen költségei éves szinten 62 százalékkal, 13,3 milliárd forintra, a közvetett és adminisztratív költségek pedig 42 százalékkal 2,2 milliárd forintra emelkedtek. 

Összességében a vállalat 335 millió forint üzemi eredményről jelentett a harmadik negyedévben, amit a forint gyengülése által okozott árfolyamveszteség nettóeredmény-ágon 563 millió forintos mínuszba húzott.

 

Ráadásul az általános gazdasági kilátások továbbra sem ígérnek semmi jót, az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése szerint az EU-ban 2023-ban már csak 0,3 százalékos reál GDP-növekedés várható, miközben az az előrejelzések szerint jövőre is meglehetősen magas, mintegy 7 százalékos marad.

A vállalat emellett a gyorsjelentésében megemlítette, hogy a háború miatt az európai járműpiacot a volumenek erőteljes visszaesése jellemezte, de ez 

egyelőre nem volt érezhető a számára fontos európai haszongépjármű- és a globális mezőgazdaságijármű-szegmensben sem. Kérdés, hogy a „begyűrűzés” meddig várat még magára.

A mostoha körülményekhez való alkalmazkodás során a szerződéses feltételek megnehezítik a Rába számára az energia beszerzési árak rögzítését, ezért az hatásait eladási árai rugalmasabbá tételével igyekszik kompenzálni.

Az elemző a fentiekre tekintettel az idei évre vonatkozó bevételi várakozását 55,9 milliárd forintról 60,2 milliárd forintra emelte, míg korábbi 1,12 milliárd forintos üzemieredmény-prognózisát 1,61 milliárd forintra javította. Ezzel párhuzamosan EBITDA-ágon is már 3,98 milliárd forintra számít az eddigi 3,49 milliárd forinttal szemben.

A tavalyi 94 forintos egy részvényre jutó nettó nyereség (EPS) ugyanakkor az árfolyamhatás miatt várható szignifikáns pénzügyi deficitre tekintettel idén 36 forintos veszteségbe fordulhat.

A nehezített pályán a Rába vélhetően nem lesz abban a helyzetben, hogy idei vagy jövő évi eredménye után osztalékot fizessen.

Hosszú távon, a harmadik negyedévben elstartolt modernizációs program viszont számottevően növelheti a vállalat értékét. A program magában foglalja teljes termelési struktúra átszervezését a győri központi üzemben, valamint a gyártósorok csarnokokon belüli racionális újratelepítését, az egyes tevékenységek üzemrészeken belüli áthelyezését.

Jelentős beruházásokra is sor kerül; korszerűsítik a gépállományt, átszervezik a vállalat ingatlan-infrastruktúráját, illetve az energiafogyasztást is optimalizálják. 

A holding működésére és a jövedelmezőségére gyakorolt pozitív hatások azonban főként csupán 2024 második felétől, illetve 2025-től lesznek érzékelhetők.

 

Kiugró bevételt hozott, de még veszteséges a Rába

Folytatódott a győri vállalat eladósodása.