Nem érinti az elektronikai cikkek iránti kereslet szűkülése a világ legnagyobb félvezetőgyártóját. 

A Taiwan Semiconductor az értékesítés 56 százalékos növekedéséről számolt be októberben év per év alapon. 

A bevétel 210,3 milliárd új tajvani dollárra (6,6 milliárd amerikai dollár) emelkedett az egy évvel korábbi 134,5 milliárd új tajvani dollárról – közölte a vállalat csütörtökön. 
Mindeközben az elektronikai cikkek értékesítése lassul, mert a fogyasztók a gyorsuló és az emelkedő kamatlábak miatt visszafogják vásárlásaikat. A csipipart az amerikai–kínai technológiai háború is sújtja: Washington korlátozásokat vezetett be, hogy megpróbálja ellensúlyozni Kína ambícióit, és több projektet próbált az Egyesült Államokba vonzani.

Taiwan's Semiconductor Manufacturers Continue Production As Supply Chain Problems Persist
Fotó:  Annabelle Chih / Getty Images

A Taiwan Semiconductor több milliárd dolláros beruházást készít elő Arizonában.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Phoenixtől északra építenek fel egy élvonalbeli csipgyárat, a beruházás nagyságrendje 12 milliárd amerikai dollár. Ösztönzi a gyárépítést, hogy a Kínával csipháborúba sodródott Egyesült Államok támogatja a félvezetőgyártás telepítését. Az új üzemben 3 nanométeres tranzisztorokat gyártanak, amelyek a jelenlegi technológiai szerint a legapróbbak és leggyorsabbak a világon – mondták az ügyhöz közel álló emberek az amerikai tőzsdei lapnak.

A TSMC a japán gyártóüzem bővítését is tervezi, továbbá egy új üzem építését Szingapúrban. 

A kapactásbővítés annak a jele, hogy a csipgyártó hosszú távon optimista a globális csipkereslettel kapcsolatban. A rövid távon borongós prognózisok ellenére az iparági elemzők arra számítanak, hogy a globális értékesítés a következő évtizedben évente körülbelül kétszeresére, több mint ezermilliárd dollárra nő, ami alátámasztja a gyártási kapacitásokba történő hatalmas beruházásokat. Az Egyesült Államokban és Európában is ösztönzik a gyárépítéseket, hogy az iparág súlypontját elmozdítsák Ázsiából. 

Az Egyesült Államok idén 39 milliárd dollárt különített el a csipgyártási támogatásokra,

amelyeket várhatóan a jövő évtől kezdve fizetnek ki, amellett, hogy adókedvezményekkel támogatják az iparágat. 

Az arra törekszik, hogy 2030-ra megduplázzák a kontinens részesedését a globális csiptermelésből. A nagy csipgyárak felépítése és teljes felszerelése általában több évig tart.