A Stellantis jövő héten leállítja a termelést a dél-olaszországi Melfi üzemében – írja a Reuters. 

The Historical FIAT Plant Of Mirafiori Showcases The New Stellantis Logo, A view of the historical FIAT plant in Turin, Italy, on January 18, 2021. The historical FIAT plant of Mirafiori showcases the new logo on the First day on the stock-market for  Stellantis the multinational automotive manufacturing corporation resulting from the merger of French automaker Groupe PSA and Italian-American automaker Fiat Chrysler Automobiles. The group includes 14 brands: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, and Vauxhall. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto) (Photo by Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Italy Fiat Stellantis
Fotó: Mauro Ujetto / AFP

Azért kényszerülnek leállásra, mert csiphiány miatt nem tudnak elkészíteni egy alkatrészt. 

„Bizonyos nehézségek ellenére az üzem szeptember közepe óta rendszeresen működik, de most a csiphiány egy kulcsfontosságú alkatrészt érint, ezért a vállalat kénytelen volt leállítani a működést” – árulta el Marco Lomio, az UILM szakszervezet helyi vezetője. Az olasz-francia cég szóvivője elmondta, hogy a csoport a koronavírus kezdete óta napról napra, üzemenként hoz döntéseket a működésről.

A több mint hétezer munkavállalót foglalkoztató melfi üzemben készülnek a Jeep Compass és Renegade modellek, amelyek a vállalat legkelendőbb modelljei az öreg kontinensen.

Jövőre sem enyhül az autóipari csiphiány

A helyzet 2024-től kezdhet enyhülni, mivel a félvezetőgyártók is érdekeltek az új üzletekben, különösen tekintettel az áremeléseikre – mondta a Le Parisiennek a Stellantis vezérigazgatója.