Az Egyesült Királyság központi bankja nyilvánosságra hozta a III. Károly király képét ábrázoló bankjegyek terveit, az új papírpénz előreláthatólag 2024 közepére kerülhet forgalomba – számolt be a The Guardian

A handout photograph released by the Bank of England in London on December 19, 2022 shows the design of the new five, ten, twenty and fifty pound polymer banknotes featuring a portrait of Britain's King Charles III, that are expected to enter circulation by mid-2024.
Fotó: AFP / BOE

A májusi koronázás előtti terv első bejelentésekor a brit központi bank közölte, hogy

a király portréja megjelenik majd az 5, 10, 20 és az 50 fontos bankjegyen is. 

A király képe a bankjegyek elején, valamint a polimer műanyagból készült bankjegyeken az átlátszó biztonsági felületen jelenik meg. 

A II. Erzsébet királynőt ábrázoló fontok továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. 

III. Károly csak a második uralkodó lesz a brit történelemben, aki bankjegyen szerepel. Bár az Egyesült Királyság központi bankja az 1600-as évek vége óta gyárt papírpénzt, a regnáló uralkodó képmását először 1960-ban mutatták be, amikor a II. Erzsébet királynőt ábrázoló 1 fontos bankjegyet mindennapi használatra vezették be. Az érmék azonban évszázadok óta az uralkodót ábrázolják. 

An undated handout picture released by the Royal Mint, received in London on September 29, 2022 shows the new King's portrait created by British sculptor Martin Jennings on a special Ł5 Crown, unveiled as the first official coin effigy of King Charles III. - The Royal Mint has depicted Britain’s Royal Family on coins for over 1,100 years, documenting each monarch since Alfred the Great.
Fotó: AFP

A királynő arcmása néhány 20 dolláros bankjegyen is szerepel Kanadában, érméken Új-Zélandon és néhány más nemzetközösségi országban is használják.

A fizikai valuta használata az elmúlt években folyamatosan csökkent, a kártyás és érintés nélküli fizetések térnyerése alatt, azonban több mint 4,7 milliárd bankjegy, amelyen a királynő szerepel, továbbra is forgalomban van, körülbelül 82 milliárd font értékben. 

Bár a központi bank által nyilvánosságra hozott bankjegyterveken az uralkodó új portréja lesz látható, a hátoldal változatlan marad, a 10 fontos bankjegyeken Jane Austen, a 20 fontos bankjegyeken JMW Turner angol romantikus festő, az 50 fontoson Alan Turing informatikus látható. A biztonsági elemek, köztük a hologramok és a műanyag felületek szintén változatlanok maradnak. 

Megjelentek a III. Károlyt ábrázoló új pénzérmék

A Királyi Pénzverde bemutatta az új, immár III. Károly királyt ábrázoló 50 pennys és 5 fontos fémpénzeket. Az érmék hátoldalán emléket állítanak II. Erzsébet királynő életének és uralkodásának. A pénzverde közölte, hogy a két uralkodót ábrázoló fémpénzek egymás mellett lesznek forgalomban. Emellett a papírpénzeket ezen a hétvégén bevonják, így minden brit polgárnak fel kell keresnie egy bankot, hogy beválthassa a régi papírpénzét.