Bemutatta az új, immár III. Károly királyt ábrázoló pénzérméket a királyi pénzverde. Az uralkodó portréját hordozó 50 pennys érmék heteken belül forgalomba kerülnek. A BBC News megtekinthette az új pénzeket, amelyeken III. Károly Martin Jennings brit szobrász által megalkotott portréja szerepel.

50p
 

Az érmék évszázados hagyományokat követnek. Az uralkodó most balra néz az érméken. Édesanyja II. Erzsébet ezzel ellenkezőleg jobbra nézett. A korábbi brit királyhoz hasonlóan III. Károly nem visel koronát a pénzeken. Ez ismét eltérés a királynőhöz képest, akit koronás portréval ábrázoltak.

Az uralkodó személyesen hagyta jóvá a képmást, és a hírek szerint elégedett volt az ábrázolásával.

Az érméket jövő hét elejétől a Royal Mint (Királyi Pénzverde) fogja értékesíteni a gyűjtőknek. Az 50 pennys érme még az év vége előtt forgalomba kerül, a bankok és a posták a kereslet szerint fogják szétosztani őket. A III. Károlyt és a II. Erzsébetet ábrázoló pénzérmék egymás mellett lesznek használatban, vagyis a 27 milliárd fontnyi korábbi pénzt továbbra is elfogadják a boltokban.

Megvan, mikor kerülhet III. Károly arcképe a brit bankjegyekre

A II. Erzsébet királynő portréjával ellátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak.

A Királyi Pénzverde vezérigazgatója, Anne Jessopp elmondta, hogy az érmék általában 20 évig forognak a gazdaságban, így a két uralkodó pénzei még hosszú éveken keresztül osztoznak a pénztárcákon. A jövő év elejétől a mindennapi életben használt 1 pennytől a 2 fontos érméig minden pénzen III. Károlynak ugyanaz a portréja fog szerepelni. A sérült és elhasználódott régebbi pénzek cseréjét folyamatosan biztosítja majd a pénzverde.

Azt tapasztaljuk, hogy az emberek újabb és újabb fizetési módokra térnek át, de még mindig nagyon népszerűek a fémpénzek 

– mondta Jessopp.

Az érméken lévő portrét úgy tervezték, hogy bárki számára könnyen felismerhető legyen rajta az uralkodó. Annyiban eltértek viszont a hagyományoktól, hogy a király nevét angolul, és nem latinul írták rá a pénzérme szélére. Így a fémpénzeken a III. Charles felirat szerepel, és nem a latin Carolus. Az érme szélén futó teljes felirat a következő: 

III. Charles • D • G • REX • ​​F • D • 50 PENCE • 2022

Ez egy latin szöveg rövidítése, ami magyarra fordítva úgy szól, hogy 

III. Károly király, Isten kegyelméből, a hit védelmezője.

Az 5 fontos érme hátoldalán megemlékeznek II. Erzsébetről. A királynő neve mellett szerepel rajta a születésének és halálának éve, valamint két portréja. A bal oldali portré a fiatal, a jobb oldali pedig az idős királynőt ábrázolja, ezzel az uralkodó életútját akarják szimbolizálni. Az 50 pennys érme hátoldalán a királynő megkoronázásának emlékére vert 1953-as pénzen használt minta másolata látható.

III. Károly király portréja az első érmetervezés, amelyet Martin Jennings készített. A művész nyilvánosan kiállított szobrai között szerepel John Betjeman költő a londoni St. Pancras pályaudvaron és Philip Larkin a Hullban. Az új érmék tervezéséhez fényképeket használt, és nem maga a király ült modellt a portréhoz.

Az érméket a Királyi Pénzverde telephelyén, a dél-walesi Llantrisantban verik. Ez a pénzverde az Egyesült Királyság legrégebbi vállalata.

A világ legrégebbi vállalata, a Royal Mint

A brit Királyi Pénzverdét tekintik a világ legrégebbi vállalatának. Az első érméket a 9. század végén, Nagy Alfréd uralkodása idején verték. Eredetileg a londoni Towerben működött, 1967-ben költözött át a dél-walesi Llantrisantba. A jelenlegi létesítményt II. Erzsébet nyitotta meg 1968. december 17-én, a decimalizálás előtt. 

Nagy-Britanniában több mint 27 milliárd érme van forgalomban, és a Royal Mint évente nagyjából egymilliárd új érmét bocsát ki.

A fém marad, a papír megy

Annak ellenére, hogy a II. Erzsébet korabeli fémpénzek továbbra is forgalomban maradnak, a papírbankjegyeket le kell cserélnie a brit lakosságnak. A hét végén a szigetországban kivonják a forgalomból a korábbi papírpénzeket. 

Búcsúznak a britek a papírbankóktól, miközben zuhan a font

A Bank of England végleg kivonja a papír bankjegyeket a forgalomból. Az új bankók polimerből készülnek.

Szombattól az üzletekben nem fogadják majd el a 20 és az 50 fontos bankjegyeket, 

amelyeken Matthew Boulton és James Watt portréi láthatók. Ugyanezen a napon bevonják a Clydesdale Bank, a Royal Bank of Scotland és a Bank of Scotland által kibocsátott 20 és 50 fontos papírpénzeket.

Emellett kivonják a forgalomból a Bank of Ireland, az AIB Group, a Danske Bank és az északír Ulster Bank által kibocsátott 20 fontos papíralapú bankjegyeket is.

A brit kormány jelezte, hogy aki elmulasztja a határidőt, az továbbra is beválthatja a régi bankjegyeket bármelyik brit bankban.