A Videoton vállalatcsoport idei árbevétele meghaladja a 260 milliárd forintot – jelentette be a székesfehérvári cégcsoport elnök-vezérigazgatója, Széles Gábor a mai évzáró ünnepségükön.

videoton
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Szeptemberig úgy tűnt, hogy az előző gazdasági év eredményszintjét fogják megismételni, de az év végén számottevő növekedést produkáltak, így tudták jelentősen meghaladni a tavalyi 220 milliárd forintos árbevételt – mondta a vállalat vezetője. 

Hozzátette, hogy az elektromosautó-ipar és a hasonló új iparágak húzzák a cégcsoport gazdasági teljesítményét.

Lakatos Péter társ-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy idén nőtt az egy főre jutó árbevétel euróban, valamint az egy főre eső hozzáadott érték euróban kifejezve. Megemlítette, hogy hosszú évek alatt az egységnyi kibocsátásukra jutó energiafelhasználás viszont megfeleződött. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató kiemelte, hogy a következő gazdasági évre 300 milliárd forint körüli árbevételt céloznak meg.

Szerinte Kína mellett felértékelődtek a távol-keleti országok, és alternatívává váltak Európával szemben, ahol a magas energiaárak miatt a gyártás megdrágult.

Az európai gyártás nehézségekkel küzd, de ez a Videoton piaci esélyeit nem rontja, sokkal inkább javítja – vélekedett. Mint mondta, az EU-ban az elektronika és a gyártás nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben, ezek pedig a Videoton fő profiljai, ami növeli a jövőbe vetett optimizmusukat.

A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben a Videoton Holding Zrt. konszolidált árbevétele több mint 220 milliárd forint volt, korrigált adózott eredménye 18,7 milliárd forintot tett ki. Az előző üzleti évben a cégcsoport konszolidált árbevétele meghaladta a 195 milliárd forintot, korrigált adózott eredménye 23,87 milliárd forint volt.

A cég hatezer fővel kezdte meg a működését 1992-ben, és első teljes üzleti évében mintegy nyolcmilliárd forint árbevételt ért el. Jelenleg a cégcsoport 21 tagvállalattal, 11 telephelyen – ebből egy Bulgáriában, egy pedig Szerbiában található – 9 ezer munkatársat foglalkoztat, és mára a negyedik legnagyobb európai székhelyű elektronikai vállalatcsoporttá vált.