Mindhárom meghatározó amerikai tőzsdeindex zárásra nagyjából ledolgozta a kereskedés első felében elszenvedett veszteségét.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A Dow Jones végül mindössze 0,1 százalékkal, 34 430 pontra, az S&P 500-as szintén 0,1 százalékkal, 4072 pontra, míg a Nasdaq Composite közel 0,2 százalékkal, 11 462 pontra csökkent.

Ráadásul előző pénteki záróértékéhez mérten mindegyik a pozitív tartományban búcsúzott a héttől, a legnagyobb erősödést a Nasdaq érte el, mintegy 2,1 százalékos felpattanással.

A részvények egyébként délelőtt azért kerültek lejtőre, mert a péntek reggel közzétett munkaügyi adatok azt mutatták, hogy novemberben 263 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami nagyobb emelkedés, mint a Dow Jones felmérése alapján várt 200 ezres bővülés. 

Az átlagos órabér szintén a várakozásokat meghaladóan, 0,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 5,1 százalékkal emelkedett éves bázison. A munkanélküliségi ráta változatlanul 3,7 százalék maradt.

A piac az elszenvedett veszteségek nagy részét aztán kisimította. Megfigyelők szerint a fordulat mögött az húzódik, hogy a befektetők egyre inkább képesek lerázni magukról az egyes gazdasági mutatókat érintő aggodalmakat, miután Jerome Powell az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke szerdán arra utalt, hogy már decembertől lassulhatnak a kamatemelések.

Powell szerdai beszéde után már egyetlen erős munkaügyi adat nem tudja tartósan letörni a piacokat

– mondta Anna Han, a Wells Fargo Securities alelnöke. „A Fed elnöke ugyanis megerősítette, hogy a szigorú monetáris politikának megvannak az eredményei, igenis hatással volt az inflációra, így azt hiszem, hogy nyugodtabbá váltak a befektetők” – tette hozzá.

Csak óvatosan a bikával! – figyelmeztetnek a befektetési guruk

Kiléptek a medvepiacból az amerikai részvényindexek, ebből azonban hiba lenne arra következtetni, hogy innen már csak felfelé vezet az út.