Több elemzőcég is átértékelte a vezető magyar részvények kilátásait az év vége előtt, a szakértők összességében jelentős hozamlehetőségeket látnak az OTP és a Mol esetében is.

kristálygömb
Fotó: Shutterstock

A JPMorgan ezer forinttal emelte meg az OTP részvényeire vonatkozó célárat, az amerikai nagybank így jelenleg 14 100 forintra taksálja a legnagyobb hazai bankpapír árfolyamát. Frissített modelljük alapján közel 36 százalékkal érhet többet a amit ennek dacára továbbra is csak tartásra javasolnak.

A JPMorgan ezzel gyorsan reagált a magyar pénzintézet üzbég bankvásárlására, bő egy héten belül kétszer is változtatva a részvény értékelésén. Egy héttel korábban még 200 forintos célárvágást eszközölt a befektetési bank.

A HSBC ugyancsak múlt héten értékelte át az OTP tőzsdei kilátásait, amelynek során az előzőnél 10 százalékkal alacsonyabb, 12 905 forintos 12 havi árfolyamvárakozást fogalmazott meg.

Az OTP-t követő brókerházak célárainak átlaga ezzel 12 324 forint, ami 18 százalékos felértékelődéssel kecsegtet. Nyolc elemző vételt, további négy tartást ajánl, és csupán egy befektetési szolgáltató tartja indokoltnak a pozíció zárását.

Új árcédulát kapott a napokban a Mol is, amit a Wood&Company aggasztott a hazai olajtársaságra. A prágai központú brókercég 90 forintot faragott le a korábbi célárból, ami így kereken 3500 forinton áll. Ez 34 százalékos ralit jelenthet a magyar olajtársaság papírjaiban, amiket így venni kell a cseh szakértők szerint. A Woodnál csak a HSBC prognózisa optimistább, utóbbi szerint akár egészen 4200 forintig roboghat a kurzus.

Az elemzői konszenzus alapján ennél valamivel kisebb, 23 százalékos tartalék lehet a Mol-részvényekben, a társaságot követő befektetési szakemberek körében kedvező az olajrészvény megítélése. Hat elemző ugyanis vételt, további négy pedig tartást javasol.

 

Az OTP és a Mol is 0,6 százalékos eséssel indította a hétfői kereskedést. A bankpapír idén piaci értékének közel 40 százalékát veszítette el, az olajtársaság kurzusa viszont négy százalékkal tudott feljebb kerülni.