Az OTP Bank Ukrajna jelzálogpiaci portfóliója nem számottevő, ezen belül sem nagyon érkezett még az ügyfelek felől igény a törlesztés felfüggesztésére – tudta meg a VG az OTP-től azzal kapcsolatban, hogy az ukrán parlament a háborúban megsemmisült vagyontárgyak tulajdonosait mentesítette a hiteltörlesztés alól.

Scenes From Ukrainian Capital as Russian Military Advances A closed Otp Bank JSC bank branch on a near empty street in Kyiv, Ukraine, on Wednesday, March 2, 2022. Russia said it would press forward with its invasion of Ukraine until its goals are met, as troops were seen moving in a large convoy toward the capital, Kyiv. Photographer: Erin Trieb/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A legfelső tanács ugyanis úgy rendelkezett, hogy december 1-jétől felfüggesztik az olyan vagyontárgyakat terhelő kölcsön törlesztési kötelezettségét, amelyek az aktív harcok sújtotta vagy az ideiglenesen megszállt területen találhatók, illetve a háború következtében sérültek vagy semmisültek meg.

A pénzintézet hozzáfűzte, hogy egyébként a jogszabály lényegi eleme a fizetési kötelezettség átmeneti felfüggesztése a károk felméréséig és a kompenzáció kifizetéséig. 

A tartozásokat várhatóan egy összegben kapják meg a hitelező bankok, miután Ukrajna forrásokhoz jut a kompenzáció kifizetéséhez.

Az OTP szerint egyébként kiemelkedően jól teljesít az ukrán leány autóhitel- és -lízingállománya is.