Vegyes eredményt szállított a FedEx a második üzleti negyedévben, az amerikai szállítmányozási óriás a profitsoron túlszárnyalta a piaci várakozásokat, a forgalom tekintetében viszont már erősen látszik a pandémia kiváltotta lendület lecsengése.

FLOTUS Operation Fly Formula Dulles Event
Egyes cargojáratok leállításától is jelentős megtakarítást vár a futárcég Fotó: Anadolu Agency via AFP

A tisztított nyereség 37 százalékkal, 815 millió dollárra esett vissza, a 3,18 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS) azonban 36 centtel így is jobb volt, mint amire az elemzők előzetesen számítottak.

A társaság forgalma az egy évvel korábbi 23,5 milliárdról 22,8 milliárd dollárra apadt, itt azonban nem sikerült megfelelni a piaci várakozásának, amely 23,7 milliárdos bevételt vetített előre.

Raj Subramaniam vezérigazgató szerint a vállalat továbbra is gyengébb keresleti környezetben navigál, a november 30-án zárult negyedévben elért vártnál nagyobb nyereséget pedig a korábban bevezetett költségcsökkentésnek tulajdonította.

Ezen felbuzdulva a FedEx a korábban bejelentett lépések mellett további egymilliárd dollárt tervez lefaragni a kiadásokból, a 2023-as üzleti évben ezzel együtt ó3,7 milliárddal húznák szorosabbra a nadrágszíjat.

A többi között repülőjáratok leállításával, irodák bezárásával és a vidéki vasárnapi kézbesítés leállításával szeretnék ezt elérni, de a teherszállítási részlegnél elbocsátásokra is sor kerül. A vállalat emellett a jövő évi beruházási terveit is visszább fogta, 400 millió dollárral.

a fedex árfolyama
 

A hatékonyság növelését Európában és az Egyesült Államokban a digitalizációtól és az automatizálástól várják, emellett olyan egyéb technológiákon is dolgoznak, amelyek segítségével növelhető a teherautókban szállított csomagmennyiség.

Az üzleti év egészére 13-14 dolláros EPS-t vár a vezetőség. Ez nagyjából összhangban van a FactSet által készített elemzői konszenzusban szereplő 13,93 dollárral. A szakértők szerint a bevétel 94,36 milliárd lehet.

A befektetők kedvezően fogadták a legfrissebb háromhavi teljesítményt és a menedzsment jövőre vonatkozó terveit, így a FedEx árfolyama 3,7 százalékkal erősödött a keddi, hivatalos tőzsdezárást követő kereskedésben, a szerda reggeli elektronikus kereskedés során pedig közel öt százalékkal drágult a papír, amely az év eleje óta ezzel együtt is piaci értékének bő harmadát veszítette el.