Ki korán kel, aranyat lel – vélhetik a Magyar Telekomnál, hiszen a Deutsche Telekom (DT) többségi részesedésével működő cég anyavállalatát is megelőzve jelentette be, hogy március 1-jétől 14,5 százalékos díjemelést hajt végre.

Deutsche Telekom - Bonn
Fotó: Oliver Berg

Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője úgy nyilatkozott a Világgazdaság kérdésére – ismerve a cégvezetés konzervatív megközelítését –, hogy 

az emelés pozitív nettóhatással járhat a Magyar Telekom EBITDA-jára, illetve az adózott nyereségére.

Pedig – ha nem is olyan mértékben, mint idehaza – Németországban is megugrott az tavaly éves átlagban 7,9 százalékkal lőttek ki a fogyasztói árak Európa legerősebb gazdaságában.

Ráadásul a DT legnagyobb riválisa, a Telefónica Deutschland, amely az O2 és a Blau nevű telefonhálózatot is üzemelteti, már közölte, hogy – maximum 10 százalékkal – megemeli mobildíjait tavasztól.

A korábbiakkal ellentétben változatlan árakon már nem tudjuk tovább növelni a teljesítményünket

– indokolta a lépést Markus Haas vezérigazgató.

A megemelt díjakkal először a feltöltőkártyás felhasználók és az új ügyfelek szembesülhetnek majd. 

A korábbi előfizetők emelés esetén a német jog szerint különleges felmondási jogot kapnak.

A másik két nagy német mobiltelefon-szolgáltató azonban eddig nem igazította árait az inflációhoz. A Deutsche Telekom a Handelsblattnak elárulta, hogy 

minden lehetőséget nyitva tart az esetleges áremelésekkel kapcsolatban.

A Vodafone pedig azt közölte, hogy általában nem nyilatkozik előre árképzése jövőbeli alakulásáról. 

Azonban ami késik, nem múlik. Torsten Gerpott, a Duisburg-esseni Egyetem távközlési professzora szerint a Telefónica bejelentése a mobiltelefon-piacon várható általános áremelkedés előjátéka. 

Ez egy oligopolisztikus piac, gyenge versennyel

– mondta a Börse Online-nak. Üzleti szempontból a döntést érthetőnek tartja, elvégre az elektromos áram és az építési munkák nagyon megdrágultak.

A Deutsche Telekom részvényárfolyama egyébként idén is folytatta a hegymenetet. 

A 18,67 eurós év végi zárás után szerdán napközben már 20,3 euró környékén kereskedtek vele, és bár a keddi 20,63 eurós idei csúcsáról több mint 1 százalékkal került lejjebb, az utóbbi napoktól eltekintve utoljára húsz éve járt ezen a szinten.

A Deutsche Telekom árfolyama 6 havi
 

A mindenekelőtt az Egyesült Államokból kapja a hátszelet. A DT ottani leánya, a T-Mobile US január elején közölte, hogy a negyedik negyedévben nettó 1,82 millió, éves szinten pedig 6,4 millió fővel növelte szerződéses ügyfelei számát.

Az elemzők szerint még van perspektíva a részvény előtt, hiszen a Refintiv 28 elemző ajánlásából kiszámolt mediánkonszenzusa 25 eurós célárral ajánlja vételre a papírt.

 

Van még tartalék a féléves csúcsra ért Magyar Telekomban

Az elemzői konszenzus már 480 forintos célárról regél.