Az Alibaba részvényárfolyama a héten 9,1 százalékkal gyengült, az eladási hullám 28 milliárd dollárt szívott ki a távol-keleti vállalat piaci értékéből. A részvények eladási és vételi aránya ebben a hónapban újra emelkedett Hongkongban, a Bloomberg adatai szerint az Alibaba részvényei a hétfői csuszamlás előtt, körülbelül három hete technikailag túlvásároltak voltak.

Alibaba Offices in Beijing As Meme Stock Icon Cohen Targets Alibaba in Rare China Activism Signage at the Alibaba Group Holding Ltd. offices in Beijing, China, on Tuesday, Jan. 17, 2023. Meme-stock investor Ryan Cohen has taken a stake in Alibaba and is pushing the e-commerce leader to buy back more of its shares, in a rare case of activism targeting a prominent Chinese firm.  Source: Bloomberg
Fotó: Getty Images

Az Alibaba januári nyereségét minden, a hongkongi tőzsdén jegyzett vállalatnál nagyobb mértékben növelte. Az elemzők korábban arról beszéltek, hogy hatalmas rali előtt áll a kínai tech szektor, miután Peking véget vetett a zéró-Covid-politikának, és bejelentette, hogy befejezte a vizsgálatokat a kínai technológiai vállalatok ellen.

Az Alibaba árfolyama 6 hó
 

Rövid távon továbbra is kockázatot jelent a volatilitás

– mondta Banny Lam, a Ceb International kutatási vezetője. Hozzátette: néhány befektető óvatossá vált egy ilyen éles rali után, és inkább kivárnak. Több piaci szereplő pedig amiatt aggódik, hogy a cég bevételei képesek lesznek-e olyan ütemben helyreállni, ahogyan tervezték.

Kína online terét a Baidu, az Alibaba, a ByteDance és a Tencent uralja. Az 1999-ben alapított Alibaba elsősorban az online kiskereskedelmi felületeiről ismert, de felhőszolgáltatást és Youku néven streamingplatformot is üzemeltet.

Véget érhet a kínai tech cégek vesszőfutása

Egy magas rangú kínai tisztviselő szerint befejezték a vizsgálatokat a kínai technológiai vállalatok ellen, ami annak a jele, hogy vége lehet a szektor ellen két éve tartó szigornak. A távol-keleti ország két éven át keményen fellépett a tech cégek ellen, a hatóságok vizsgálatot indítottak az adatokkal való visszaélések és más szabálytalanságok miatt, és sorra osztották ki a bírságokat, például az Alibaba 2021-ben 2,8 milliárdos gigabüntetést kapott. Az intézkedések részeként Peking nekiment a gamingszektornak is.