Peking lezárta a 14 technológiai óriásvállalat pénzügyi üzletágával kapcsolatos „kiigazítási kampányát”, és már csak kisebb problémákat kell megoldani – jelentette ki Kuo Su-csing, a Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság elnöke, a Kínai Népbank párttitkára az állami Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában.

New head of China's banking regulator holds first press conference in Beijing
Fotó: Imaginechina via AFP

A magas rangú politikus és pénzügyi szabályozó hozzátette: a kínai tisztviselők igyekeznek több támogatást nyújtani a technológiai vállalatoknak, és arra törekednek, hogy a jövőben kiszámíthatóbbá tegyék a szektor felügyeletét – írja a Wall Street Journal. 

Arra ösztönözzük a cégeket, hogy a szabályoknak megfelelően működjenek és jelentős szerepet játsszanak a gazdasági fejlődésben, a munkahelyteremtésben valamint a nemzetközi versenyben

 – fejtette ki Kou, aki az elmúlt hetekben a legmagasabb rangú kínai tisztviselőként nyilatkozott arról, hogy a távol-keleti ország véget vethet a technológiai szektor elleni hadjáratnak. A múlt hónapban Kína legfőbb gazdasági tervező testületének, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságnak a vezetője is arról beszélt az állami vezetőkkel folytatott belső tanácskozáson, hogy Pekingnek a növekedés fellendítésére kell összpontosítania. Emiatt javasolta a techcégekkel szembeni szigor és a komoly járványvédelmi intézkedések feloldását.

A távol-keleti ország mintegy két éve keményen fellép a technológia vállalatok ellen, a hatóságok vizsgálatot indítottak az adatokkal való visszaélések és más szabálytalanságok miatt, és sorra osztották ki a bírságokat, például az Alibaba 2021-ben 2,8 milliárdos gigabüntetést kapott. Az intézkedések részeként Peking nekiment a gamingszektornak és kampányt indított a videójáték-függőség ellen: a törvény értelmében a 18 év alattiak csak 20 és 21 óra között játszhatnak, kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap és a törvényes ünnepnapokon.

A hadjárat miatt az Alibaba piaci kapitalizációja körülbelül 70, a Tencenté pedig mintegy 50 százalékkal esett vissza, mióta mindkét vállalat részvényeinek az árfolyama 2020 októberében, illetve 2021 februárjában tetőzött. A techszektorral szembeni enyhülés jele, hogy múlt a hónapban a kínai hatóságok másfél év után először hagyták jóvá külföldi videójátékok megjelenését, valamint minden eddiginél több hazai fejlesztésű programot engedélyeztek.  

Kisebbségbe szorulhat fintechcégében az Alibaba alapítója

Az Ant 37 milliárd dolláros részvénykibocsátását, amely a világ legnagyobbja lett volna, 2020 novemberében az utolsó pillanatban törölték, ami a pénzügyi technológiai cég kényszerű szerkezetátalakításához és ahhoz a spekulációhoz vezetett, hogy a kínai milliárdosnak át kell adnia az irányítást. Az egykori angoltanár, Ma korábban a szavazati jogok több mint a felét tudhatta magáénak az Antnál, de a változások miatt a részesedése 6,2 százalékra csökkenhet.