Egyre izgalmasabbak a kínai technológiai részvények. Olyannyira, hogy az elmúlt hónapok emelkedése immár az elmúlt években elmenekült külföldi befektetőket is visszacsalogatja a piacra. A hongkongi Hang Seng technológiai index közel 60 százalékot emelkedett a tavaly októberi mélypont óta, s olyan nehézsúlyú kosártagok, mint 

a Tencent és az Alibaba, együtt 350 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációt szedtek magukra

a Financial Times Bloomberg-adatokra alapozott számításai szerint. Az árfolyammozgás hátterében a kínai karanténnyitás és a pekingi szabályozók szigorának oldódása húzódhat, ha a shortosok pozíciózárásaitól eltekintünk.

Electronics,Circuit,Segment,And,Stock,Chart,Growing,Up,With,Money,
Fotó: Shutterstock

A tech szektor reprezentánsait büntető pekingi kormányzati megszorítások nyomán nagy viták voltak a piacon, hogy a kínai részvények milyen mértékben váltak „befektetésre alkalmatlanná”. A külföldi befektetők továbbra is szkeptikusak. A ralit eddig jobbára a helyi befektetők és a fedezeti alapok vásárlásai fűtötték,

a globális mainstream befektetők még kivárnak. 

Nem bostoni irodákból vezényelték a ralit, de az emelkedés olyan mértékű, hogy a globális technológiára szakosodott alapkezelőkön kezd elhatalmasodni a FOMO, a lemaradástól való félelem – véli Andy Maynard, a China Renaissance befektetési bank hongkongi kereskedője. 
A nemzetközi befektetők, amelyek sokáig az Alibaba, a Tencent és a NetEase legnagyobb hájpolói voltak, 2021 második felében elbizonytalanodtak. Hszi Csin-ping elnök átfogó szabályozási szigora kihúzta a szőnyeget az ágazat legerősebb vállalatcsoportjai alól. A részvénystratégák szerint

most fordult a kocka, mert Peking mindent bevet, hogy a növekedést csiholjon. 

Miután az ország lezárta a gazdaságilag rendkívül káros zéró-Covid-politikáját. A részvényárfolyamok emelkedését a piaci belépésre ösztönző elemzői felhívások is támogatták. A külföldi befektetők kezdenek visszaszvárogni a szorongatott szektporba. 

 

Si Fu, a Goldman Sachs kínai részvénystratégája szerint a szabályozói nyomás enyhülése, a kínai internetes részvények bevételeinek javulása és a New York-i tőzsdén jegyzett technológiai csoportok kivezetésének kockázata, mind hozzájárult a fellendüléshez. Az ország újranyitása növelheti a fogyasztói bizalmat, s támogatja a forgalmat az e-kereskedelmi vállalatoknál.
A Morgan Stanley elemzői szerint a kínai részvények szélesebb körű „újranyitási ralija” a technológiai szektort jobban felkapta, mint potenciális felülteljesítőt.  

Az idei év első vételi szignáljai egyenesen Pekingből érkeztek.

A hatóságok „aranyrészvényeket” vásárolnak az Alibaba és a Tencent cégcsoportokban, hivatalossá téve a kormányzati szerepvállalást, egyúttal biztosítva a hatósági vegzálások lezárását. Peking újra engedélyezte a Tencent és a NetEase számára létfontosságú új videójátékok értékesítését is, míg a Didi utazásmegosztó ismét engedélyt kapott új ügyfelek toborzására. 

Zhikai Chen, a BNP Paribas Asset Management ázsiai részvényeinek vezetője szerint mostani a lépések valóban jelentősek, szemben a korábbi, nagyrészt szimbolikus gesztusokkal. 

A CICC elemzői azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hongkongi részvények közelmúltbeli emelkedése elsősorban a fedezeti alapoknak és a short fedezeti alapoknak köszönhető. 

A legjobb vevő a shortos,

aki az áresésre játszó pozícióit csak vételekkel tudja zárni. Vagyis az elmúlt hónapok részvényvásárlási dinamikája még aligha lehet fundamentálisan megalapozva. 

Az idei évben a várhatóan magas volatilitás még sok álmatlan éjszakát okozhat a befektetőknek.