A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírta a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról – jelentette be hétfőn Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Budapest 2020.09.10.Vodafone üzletfoto: /Világgazdaság
Itt a bejelentés: létrejön a Vodafone-tranzakció.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Vodafone megvásárlásához akkor nyílt meg az út, amikor a Magyar Közlönyben vasárnap délután megjelent kormányhatározat szerint a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára 170 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a Magyar Fejlesztési Bank. A kölcsönhöz az állam 80 százalékos kezességet vállalt.

A közlemény szerint

a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez

a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a tranzakció a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása hazánkban.

A felek a Vodafone Magyarország értékét (Enterprise Value) 660 milliárd forintban állapították meg,

amely a céltársaság 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szeresét teszi ki.

A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor – derült ki a kommünikéből.

„A háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzeteben sem szabad lemondanunk arról, hogy Magyarország versenyképessége, önállósága tovább erősödjön. A kormány kiemelt célja, hogy a bank-, az energia- és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását” – írta közleményében Nagy Márton.

Az akvizíció révén a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, nemzeti bajnok szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfeleknek. A tranzakció egyúttal hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfeleknek.

A 4iG árfolyama 2022-től
 

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs piac második legnagyobb szereplője, több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőnek nyújt mobil-, tévé-, széles sávú internet- és vezetékestelefon-szolgáltatásokat, továbbá a vállalat több mint 3 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A hamarosan lezáruló révén a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. – az állam nevében – a pénzügyi szektor mellett újabb nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, a távközlési szektorban szerez fontos részesedést

– ismertette Nagy Márton.

A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet

– nyilatkozta az akvizíció kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke.

A vállalatvezető hozzátette, hogy a magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti.

A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a felvásárlás jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint a globális stratégiai szaktanácsadó, az Arthur D. Little.

Nem sokkal később a Vodafone Magyarország is közleményt adott ki, amelyben kiemelte, a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt, ugyanakkor

a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos,

szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben, folyamatosan működnek. A szolgáltató hozzátette, továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

Szétszedték a házat a telekomosok az új év első napján

Hatalmasat nőtt a Telekom-előfizetők adatforgalma az ünnepi időszakban, az új év első napján pedig további rekordok dőltek meg. A Világgazdaságnak küldött adatok szerint a telefonhívás során vagy sms-ben közölt karácsonyi és újévi köszöntések már nem olyan népszerűek.