A részvényeiket vagy kötvényeiket a tőzsdére bevezető vállalatok az év végi vagy időközi pénzügyi jelentéseik összeállítása során keletkező bennfentes információkat a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) értelmében kötelesek ennek megfelelően kezelni, azaz a „lehető leghamarabb” közzétenni – írja a Magyar Nemzeti Bank a Kulcs-Softnak a napokban kiosztott 2 millió forintos bírság magyarázataként.

2021.04.12. Budapest
Kulcs-Soft
foto: Kallus György/Világgazdaság
2021.04.12. BudapestKulcs-Softfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tőzsdefelügyeleti hatáskörében eljáró jegybank szerint ez alól csak egyetlen kivétel lehet, mégpedig az, ha maga a rendelet engedi.

Ebben az esetben ugyan saját felelősségére késleltetheti a cég a bennfentesnek ítélt információ közlését, ám ilyenkor a nyilvános közzétételt követően haladéktalanul be kell jelenteni a késleltetést az MNB-nek. A bejelentésben pedig részletesen és pontosan meg kell indokolni, hogy miként teljesültek a késleltetés uniós rendeletben - MAR 17. cikk (4) bekezdés - foglalt feltételei.

Ráadásul a tőzsdei cégeknek akkor is a lehető leghamarabb közzé kell tenniük a bennfentes információkat, ha azok az egyébként nem nyilvános pénzügyi előrejelzéseik összeállítása folyamán keletkeztek.

A tőzsdefelügyelet szerint 

a Kulcs-Soft ugyan – vélhetően 2021-es – év végi pénzügyi jelentése elkészítésekor helyesen ismerte fel, hogy egy bennfentes információ jutott a tudomására, csakhogy csupán 31 nappal később, a pénzügyi jelentésével egyidejűleg, a cég igazgatóságának a pénzügyi jelentést jóváhagyó döntését követően hozta nyilvánosságra, miközben a késleltetés jogszerűségét sem igazolta az MNB-nél.

Az EU-rendelet szerinti „lehető leghamarabb” történő közzététel követelményének nem felel meg, ha a vállalat tudomást szerzett a bennfentes információról, azonban további eseményre – a Kulcs-Soft esetében a cég igazgatóságának jóváhagyására – várva nem teszi közzé haladéktalanul – hívja fel a tőkepiaci szereplők figyelmét a felügyelet.

Az MNB a feltárt jogsértés miatt egyrészt megtiltotta a Kulcs-Softnak a MAR rendelkezéseinek megsértését, másrészt 2 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki rá.

 

A Kulcs-Soft részvényei egyébként érdekes pályát futottak be az elmúlt évben, miután az 1800 forint körüli szintről november végéig 1150 forintig ereszkedtek, hirtelen fordulat állt be, és másfél hónap alatt visszafoglalták az 1800 forint körüli szinteket. Ezzel egyidejűleg Kulcsár Tibor főtulajdonos részesedése – mint a csütörtöki bejelentésből kiderül – 92 százalék fölé emelkedett.

Részvényeket manipuláló internetes fórumozókat bírságolt meg a jegybank

Folytatódik a Kulcs-Soft részvényeinek manipulációja miatti bírságolási hullám.