A Magyar Nemzeti Bank 30-30 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.

A két megbírságolt személy előre egyeztetett a Kulcs-Soft-részvényre vonatkozó kereskedésük fontosabb paramétereiről.

Egyikük emellett több egyéb módon is manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft-részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról.

A jegybank tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tett, és további magánszemélyekkel szemben is piacfelügyeleti eljárást folytat az ügyben.

GVH Gazdasági Versenyhivatal eljárás büntetés bírság piros lap Hand of boss showing a red card to his employee. Business concept
Fotó: Shutterstock

Az MNB megállapította, hogy ezen magánszemély egyes ügyletkötéseivel több hónapon át tiltott piaci manipulációt követett el. Kereskedése ugyanis árfolyam-karbantartási céllal több alkalommal arra irányult, hogy mesterségesen megemelje vagy egy bizonyos árfolyamon rögzítse az adott árfolyamát. A vizsgálat során a jegybank magánszemély kereskedési ügyleteiből kiszűrte azokat az ügyleteket, amelyek kétséget kizáró módon hamis, félrevezető jelzéseket adhattak az észszerűen eljáró befektetőknek.

Az eljárásban beszerzett bizonyítékok alapján az MNB a piacfelügyeleti eljárást kiterjesztette egy másik magánszemélyre, a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére is. A Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnöke – a fenti magánszeméllyel, illetve további három, egy internetes tőzsdei fórumról megismert magánszeméllyel – előre egyeztetett a Kulcs-Soft-részvényre vonatkozó kereskedéséről, így összejátszva félrevezető jelzéseket adhattak a befektetőknek a pénzügyi eszköz valós keresleti-kínálati viszonyairól.

A megállapított jogsértések miatt

az MNB mindkét magánszemélynek megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és 30-30 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk.

A Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnökére vonatkozóan a jegybank egy évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján.

Tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt az MNB feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. A jegybank az összejátszásban részt vevő további három magánszeméllyel szemben jelenleg is vizsgálatot folytat.