A Magyar Nemzeti Bank 24 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki három magánemberre a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – ismertette hétfői közleményében a jegybank.

Az érintettek egyeztettek a Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnökével a Kulcs-Soft-részvénnyel kapcsolatos kereskedésükről, és ez alapján végeztek ügyletkötést.

Mindez félrevezető, hamis jelzést adhatott a befektetőknek az adott keresleti-kínálati viszonyairól.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytatott le két magánemberrel szemben annak megállapítására, hogy megsértették-e a piaci visszaélésekről szóló rendeletet (MAR).

1391243995 kereskedő bróker Trader analyzing adatelemzés data on virtual screen. Price graph and indicator. tőzsde részvény manipuláció Stock market invest and kriptovaluta crypto currency. Stock market and business investment
Fotó: Galeanu Mihai / Getty Images

A vizsgálat a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Kulcs-Soft Nyrt. részvényeivel kapcsolatos tranzakciósorozathoz kötődött, amely kapcsán – tiltott piaci manipuláció miatt – az idén júliusban a társaság igazgatóságának elnökét és egy magánembert már 60 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank.

Az MNB tovább folytatta az ügylet kivizsgálását. Ennek keretében megállapította, hogy a magánemberek, akik egy internetes gazdasági fórum aktív szereplői voltak, bizalmasan egyeztettek a kibocsátó igazgatóságának elnökével a Kulcs-Soft-részvényekhez kötődő kereskedési lépéseikről.

Az egyeztetés után, 2019. november 21-én néhány perces eltéréssel vásároltak különböző mennyiségeket a kibocsátó vezető tisztségviselője által részükre nagy volumenben vételre felkínált papírjaiból.

A jogszabályok szerint

piaci manipulációra utaló kereskedési gyakorlatnak minősül, ha egymással összejátszó felek (közel) egyidejűleg nagyon hasonló mennyiségre és árra vonatkozóan adnak be vételi és eladási kereskedési megbízásokat.

Ezen megbízások ugyanis félrevezető jelzéseket adhattak a befektetők számára az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, emiatt sérthették a részvény kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát.

A megállapított jogsértések miatt a jegybank mindhárom magánember számára megtiltotta a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és

fejenként 15 millió, 6 millió, illetve 3 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A bírságok összegének meghatározásakor az MNB figyelembe vette az adott magánemberek vételi ügyleteinek nagyságrendjét, illetve azt is, hogy mekkora nyereségük keletkezhetett az adott tranzakció révén. Enyhítő körülményként figyelembe vették, hogy valamennyien a jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozatot tettek.

Tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt az MNB feljelentést is tesz a történtek nyomán a Fővárosi Főügyészségen.