Több mint 25 százalékkal történelmi mélypontra zuhant csütörtök délelőtt a Dr. Martens részvényeinek árfolyama, miután az ikonikus brit bakancsgyártó profitfigyelmeztetést adott ki.

Fotó: AFP

A vállalat az Egyesült Államokban lévő új elosztó központjában szembesült jelentős működési problémákkal, amelyek a forgalmat 15–25 millió font közötti összeggel, az éves alapnyereséget pedig 16–25 millió fonttal csökkenthetik, de még a következő év eredményét is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

Az idén március végével záruló üzleti évben így már csak 250-260 millió font EBITDA-val számol a társaság, amely az előző évben 263 milliós eredményt ért el.

A Los Angeles-i központban jelentkező gondok egyrészt emberi, másrészt munkaszervezési tényezőkre vezethető vissza a társaság közleménye szerint. Ezeket tetézték a vártnál gyorsabban beérkező készletek, mindezek együttesen olyan szűk működési keresztmetszetet teremtettek, amely korlátozza a nagykereskedelmi igények kielégítését és a kiszállításokat. A beszűkülő kapacitások növelése érdekében a cég három ideiglenes raktárat nyitott a közelben.

Ez újabb fejfájást okozhat a vállalatnak, amelynek a dolgát a legutóbbi negyedévben a csalódást okozó amerikai eladások is nehezítették a növekedés szempontjából kulcsfontosságúnak tekintett piacon

 – mondta Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown alapkezelő elemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A váratlanul érkező tengerentúli kihívások mellett a bizonytalan gazdasági környezet is hatással lesz a bevételnövekedésre. A csoport emellett közölte, hogy a stratégiai és gazdasági előnyöket mérlegelve a következő üzleti évtől csökkenti a tisztán nagykereskedelmi, illetve e-kereskedelmi partnereinek szállított termékmennyiséget, különösen az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben, és a jövőben nagyobb hangsúlyt helyez a közvetlen értékesítésre.

 

A társaság a december végén zárult harmadik negyedévben a várakozásoktól elmaradva kilenc százalékkal növelte az eladásait, az üzleti év egészére pedig már csak 11-13 százalékos bővüléssel tervez a korábbi, közel húsz százalékkal szemben.

A Dr. Martens részvényei a 2021-es londoni tőzsdei bevezetés óta 70 százalékot zuhantak.