A 4700 alkalmazottal rendelkező Coinbase 950 munkavállalójától válik meg januárban. A munkahelyek megszüntetésével az üzemi eredmény javítására törekednek.

Coin Photo Illustrations
A Coinbase elbocsátja alkalmazottai 20 százalékát januárban.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Brian Armstrong vezérigazgató a leépítést a szektorra nehezedő terhekkel és „az iparág gátlástalan szereplőivel” magyarázta keddi blogbejegyzésében. Ezzel a versenytárs FTX kriptotőzsde összeomlására utalhatott, ami után a befektetők bizalma megrendült a hasonló platformokkal szemben.

A Coinbase a kiadásait a jövőben a kisebb valószínűséggel sikeres projektjei leállításával is megvágja. 

Az elbocsátások és átszervezések megközelítőleg negyedével csökkentik a kriptocég működési költségeit 2023 első negyedévében.

A vállalat a teljes évre vonatkozó EBITDA-veszteséget továbbra is a tavaly meghatározott 500 millió dollár körüli szintre várja.

Armstrong szerint a technológiai ipar szereplői létszámnövekedéssel jelezték a fejlődésüket az elmúlt évtizedben, ám mostanra a működési hatékonyságon van a hangsúly, ezért is jelentenek be sorra leépítéseket.

A Coinbase tavaly év elején még 2000 új munkahellyel számolt, júniusban viszont már 18 százalékos leépítést hajtott végre. Akkor arra hivatkoztak, hogy a bikapiac alatt az igényekhez képest túl gyorsan, túl nagyra növekedett a vállalat.

A cég visszatér startupgyökereihez, a kisebb és gyorsan alkalmazkodó csapatok alkalmazásához.

Az amerikai székhelyű tőzsdét Brian Armstrong, az korábbi mérnöke és Fred Ehrsam, a Goldman Sachs korábbi kereskedője alapította az Egyesült Államokban 2012 júniusában. A Coinbase 2021 áprilisában került tőzsdére, a részvényárfolyama azóta zuhan, a 328 dolláros belépéstől 38 dollárra esett – foglalta össze a CNBC.

 

Armstrong szerint a kriptovilágban az FTX bedőlésén túl további rossz gazdasági manőverek is előfordulhatnak, ezért partnereiket és versenytársaikat fokozottan ellenőrzik, hogy betartják-e a szabályokat. Mint írta, rövid távon 

még mindig nagyon fél a piac.

Meglátását igazolhatja, hogy aggasztó hírek érkeznek a legnagyobb kriptotőzsdéről, a Binance-ről is, a árfolyama 58, a Coinbase részvényárfolyama pedig 83 százalékot esett 2022-ben.

A vezérigazgató arra is rámutatott, hogy az FTX megszűnése végső soron a Coinbase javára válhat, egyrészt mert versenytárs szűnt meg, másrészt pedig mert az iparág szabályozása átláthatóbb lesz.