A koronavírus-járvány kitörése óta csaknem 250 ezer embert bocsátott el a tech szektor világszerte, ebből 153 ezer felmondás 2022-ben történt.

Businessman,Using,A,Computer,To,Document,Management,Concept,,Online,Documentation
Fotó: Shutterstock

A technológiai szektor közvetlenül a járvány kitörése után viszonylag biztos szegmenst jelentett a munkavállalók számára, relatíve alacsony számban rúgták ki kollégáikat a tech cégek. A lezárások az online térbe terelték az oktatást, a közösségi életet és a munkát is, ami természetesen hatalmas lökést adott az iparág szereplőinek.

A 2020-as évben összesen 80 ezer elbocsátás történt a szegmensben, 2021-ben ennél is kevesebb, 15 ezer.

Ezekhez a számokhoz viszonyítva pedig valóban döbbenetesen hat a tavalyi 153 ezres adat, egy év alatt megtízszereződött a felmondások száma. 

A Covid kezdete óta a legtöbb elbocsátásért a Meta (11 ezer) és az Amazon (10 ezer) a felelős, de a tízes listán szerepel még a Booking.com (4375), a Cisco (4100) és a Twitter (3700) is.

A tech szektor létszámleépítései a Covid-járvány kitörése óta
A Twitter és a Groupon is elbocsátotta alkalmazottainak közel felét

A tavaly erőteljesen megindult elbocsátási hullám okai közt egyaránt megtaláljuk az emelkedő kamatokat és a lehűlő gazdasági növekedést, de a tech szektort ért részvénypiaci mészárlást sem lehet elhanyagolni. A legnagyobb felmondó, a Meta árfolyama 64 százalékot zuhant tavaly, az Amazon kurzusa pedig közel 50-et.

A legnagyobb vesztes a Tesla volt 72 százalékos kurzuscsökkenéssel.

Visszatérve az elbocsátásokra, 2022-ben az egészségügyi szektor egymagában 11 ezer munkavállalót bocsátott el, az oktatási szektorban pedig 8700 alkalmazottnak mondtak fel. Az turizmusban érdekelt cégek körében kifejezetten alacsony számokat figyelhetünk meg: míg 2020-ban közel 14 ezer embert bocsátottak el, tavaly alig volt felmondás, de ez viszonylag könnyen magyarázható a globális turizmus újraéledésével. 

A tech szektorban állásukat elvesztő alkalmazottaknak nincs sok okuk az aggodalomra: egy felmérés szerint 79 százalékuk három hónapon belül már újra munkába tud állni.

A létszámleépítési hullám nem hagyott alább 2022-ben, idén is kísérti a munkavállalókat. A brit vasutasok például már az év elejétől kezdve sztrájkba léptek a tervezett elbocsátások ellen, hatalmas fennakadásokat okozva a teljes közlekedési rendszerben. A munkabeszüntetésben 15 vasúti vállalat vesz részt.