A világ legnagyobb kriptotőzsdéjéről 1,9 milliárd dollárnyi pénzkivonás történt az elmúlt 24 órában. Ez az érték a legnagyobb napi kiáramlást június óta. Az elmúlt hét napban 2,2 milliárd dollárnyi digitális pénz áramlott ki a Binance-ról, többnyire etherum – írja a Reuters a Nansen blokkláncelemző cégre hivatkozva.

Ukraine,,Odessa,-,June,,1,2021:,Binance,Mobile,App,RunningUkraine, Odessa - June, 1 2021: Binance mobile app running at smartphone screen with a trading page at background. Binance one of the world's leading cryptocurrency exchange and trading platform.
Fotó: Iryna Budanova

A Binance szóvivője szerint az emberek naponta különböző okokból befizetnek és kivesznek eszközöket, ám emiatt nem kell aggódni. Szerinte a vállalat felhasználói eszközei mind 1:1 arányban vannak biztosítva, és a Binance tőkeszerkezete adósságmentes. 

Mindig több mint elegendő pénzeszközzel rendelkezünk ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a kifizetéseket

– tette hozzá. A hírek akkor érkeznek, amikor a rivális FTX bedőlése megrengette a szektort, és a cég azt is közölte, hogy ideiglenes szünetelteti a USDC nevű stablecoin kivonását a platformjáról. 

Az FTX vezetője, Sam Bankman-Fried (SBF) még múlt hónapban jelentette be, hogy csődbe ment a kriptotőzsdéje, ami magával rántott számtalan céget és csökkentette a kriptovalutákkal szembeni bizalmat.

SBF-et egyébként épp ma tartóztatták le a bahamai hatóságok Washington kérésére, a felügyeleti szervek pedig szigorúbb szabályozást ígérték a területen. Bár a Binance stabilitását eddig nem kérdőjelezte meg senki, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét sem kerülték el a botrányok. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az amerikai hatóságok vizsgálják a céget pénzmosás és az iráni szankciók megsértése miatt, mivel a gyanú szerint a Binance 2018 óta 8 milliárd dollár értékű iráni tranzakciót dolgozott fel a közel-keleti országot sújtó amerikai szankciók ellenére.

Letartóztatták az FTX alapítóját

A  hírhedtté vált kereskedelmi platform a múlt hónapban omlott össze, miután alapítója és vezérigazgatója lemondott a posztjáról. Sam Bankman-Friedet, aki az FTX feje volt, a Bahama-szigeteken tartóztatta le a helyi rendőrség – ezt az ország főügyésze jelentette be. A tervek szerint ma bíróság elé is állítják Nassauban.