BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változik az egyik legnépszerűbb állampapír kamata

Továbbra sem panaszkodhatnak a megtakarítók, van kínálat bőven a két számjegyű hozamot kínáló befektetésekből.

Vasárnaptól ismét változik az utóbbi hónapokban a lakossági befektetők körében is népszerűvé vált 2027/B nevű állampapír kamata. A kamatláb a január 22-i kamatfordulót követően ezúttal csökken, de nem számottevő mértékben: az elmúlt 3 hónapban 16,7 százalék volt az évesített kamatláb, ami április 22-ig 16,03 százalékra csökken. Ez magasabb, mint a 2022-es éves átlagos infláció, amely 14,5 százalék volt. 

Coins and plant Green seedling growing from the pile of coins, megújuló, energia, pénz, költségvetés, befektetés, támogatás
Fotó: Getty Images

A kamat megállapítása továbbra is automatikus: a kamatforduló előtti 3. munkanapon érvényes 3 havi bankközi kamatláb (BUBOR) lesz érvényes. Aki most vásárol a 2027/B kötvényből például egymillió forintért, az április 22-én 40 075 forint kamatot kap kézhez. A 2027/B kötvény eredeti kibocsátási napja 2019. június 1. után volt, tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség a realizált kamat után.

 

A 2027/B következő időszakra szóló évesített kamata fej fej mellett lesz a legnépszerűbb, csak a lakossági befektetők számára elérhető legújabb Prémium Magyar Állampapíréval. A 2030/I csütörtöktől, január 19-től jegyezhető, induló egyéves kamata pedig 16 százalék.

A két befektetés között az a különbség, hogy a 2027/B kamata negyedévente változik, míg az inflációkövető PMÁP-é csak évente. A kamatfizetésre az előbbinél háromhavonta kerül sor, a PMÁP-nál pedig minden évben egy alkalommal. Aki az utóbbiba fektet, kamatot 2024. február 24-én kap kézhez, ami az éves 16 százalék kamat időarányos része, azaz 17,36 százalék.

A BUBOR-követő, 2027-ben lejáró állampapírból az év végén 1018 milliárd forintnyi volt a befektetőknél, a korábbi kibocsátású PMÁP-állomány pedig 4321 milliárdot tett ki.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.