Több népszerű kamatozását is az alakulása határozza meg, és a pénteken közzétett adatokból kiszámítható, hogy hogyan alakul a Babakötvények vagy a Prémium Magyar Állampapírok kamata. Ezek alapján várhatóan jelentősen megugrik a kereslet a megtakarítási formák iránt. 

Mother and baby girl putting money in college fund Mother and baby girl putting money in college fund
Fotó: Getty Images

A friss inflációs adat szerint tavaly az átlagos drágulás 14,5 százalékot tett ki hazánkban, ami 

a 3 százalékos kamatprémiumával 17,5 százalékos hozamot jelent az idei évre, a kamatot jövő év elején írják jóvá.

A Prémium Magyar Állampapírból két sorozat érhető el a lakosság számára, a 2027-ben lejáró január 27-én még a korábbi kamatszint időarányos részét fizeti, ám ezt követően, 2023-ra már a fenti 14,5 százalékot 75 bázispontos kamatprémiummal megfejelő, 15,25 százalékos kamatot fizet. A 2029-ben lejáró másik sorozat birtokosainak március 21-én fizetik ki az időarányos 4,93 százalék kamatot, onnantól 12 hónapig évi 16 százalék lehet a kamat.

A Prémium Euró esetén a kamatprémium mindössze 0,25 százalék, az euróalapú megtakarítás hozama pedig már korábban is kiszámítható volt az eurózóna átlagos harmonizált fogyasztói árindexe alapján. Ez a kötvény 8,6 százalékos hozamot hozhat a tulajdonosainak. Azonban erre csak 2024. augusztus 23-án kerül sor, az idén augusztusban még a 2021-es év alapján számított 2,85 százalék az irányadó, ám mivel több mint egy évre szól, az időarányos kamat 3,43 százalék lehet.

Pénteken eldől, mekkorára ugrik a Prémium Magyar Állampapírok kamata

Pénteken teszik közzé a decemberi és a 2022-es átlagos inflációs adatot. Utóbbi alapján kiderül, mekkora kamatot fizetnek egy éven át a PMÁP-ok.

Itt a friss inflációs adat: az elemzők sokkal nagyobb drágulásra számítottak!

Decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy esztendőben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.