Lendületesen kezdték az idei évet az európai fapados légitársaságok, a Wizz Air és a Ryanair utasforgalma is jelentősen bővült januárban, miközben a nagyobb kapacitások mellett a járatkihasználtság is sokat javult.

Ryanair Boeing 737-800 Landing During A Snow Storm In The Netherlands
A Boeing 737-800 aircraft of the Irish low cost carrier Ryanair is taxiing, a WizzAir Airbus A321 is going for take off during a snow storm in Eindhoven Airport in the Netherlands on January 20, 2023 while an orange vehicle, is cleaning the tarmac . The arriving Ryanair passenger jet airplane has the registration EI-DYZ. The Dutch Weather Institute KNMI issued a Code Orange, Snowfall in several Dutch provinces suggesting commuters urged to work from home as the snow caused dangerous conditions in several Dutch provinces on Friday morning. The KNMI issued a code orange warning for Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, and Limburg while code yellow for icy roads warning also covers the entire country. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A magyar hátterű Wizz Air 4,15 millió utast szállított az év első hónapjában, 73 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Az előző hónapban, az ünnepi szezon kellős közepén hasonló számú utazó választotta a diszkont légitársaságot. A járatkihasználtság is tovább javult, a tavalyi 79,6 százalékkal szemben már átlagosan 86 százalékig sikerült megtölteni a gépeket. A 2023-as üzleti év első tíz hónapja során már több mint 43 millió utazó választotta a Váradi József alapította céget.

Hasonlóan dinamikus bővülésről számolt be az ír versenytárs Ryanair is, amely a tavalyi 7-ről 11,8 millióra növelte utasforgalmát az év elején, és – a Wizz Airrel szemben – a karácsonyi időszakhoz képest is sikerült mintegy 300 ezerrel feltornázni az utazószámot.

Ráadásul idén januárban már csupán az ülések kilenc százaléka maradt üresen. Tavaly ilyenkor még az ülések bő ötöde maradt szabadon járatonként.

A március végén záruló üzleti év során a Ryanair 168 millió utassal számol, ami 19 millióval szárnyalhatja túl a pandémia előtti, 2019-es forgalmi rekordot. Tíz hónap alatt ebből 145,3 millió teljesült, az új éves rekord így már azzal is bőven teljesülhet, ha a következő két hónapban a tavalyi szintet tartja a társaság.

 

Mindkét cég a napokban tette közzé jelentős javulásról árulkodó harmadik negyedéves gyorsjelentését. Az ír fapados a gyorsan növekedő járatszámnak és a 93 százalékos kihasználtságnak köszönhetően 211 millió eurós profitcsúcsot villantott, részben az áremelések miatt is. A magyar kötődésű társaság üzemi szinten ugyan továbbra is veszteséges, a kedvezően alakuló devizaárfolyamok hátszelén mégis 33,5 milliós adózott nyereségről számolhatott be, korrigálva ezzel az előző évi 267,5 milliós mínuszt.

A Wizz Air árfolyama 4,5 százalékkal, a Ryanair kurzusa pedig három százalékkal szökött fel csütörtök délelőtt a kedvező utasforgalmi adatokra reagálva.