Az izraeli kommunikációs minisztérium tegnap kiadta a hozzájárulását ahhoz, hogy a felek között korábban létrejött megállapodás alapján a 4iG 20 százalékra növelje az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Commmunications Ltd.-ben fennálló 9,538 százalék részesedését – közölte a magyar tőzsdei cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A 4iG tavaly augusztusban közölte, hogy a Hungaro Digitel Kft., a 4iG és az Antenna Hungária Zrt. leányvállalata, valamint a Space Communications Ltd. (SpaceCom) között 2021. október 11-én létrejött, 2022. február 9-én módosított, a SpaceCom részvényei 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán az izraeli kommunikációs minisztérium a vevő részére a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását.

Kedvezően hat a 4iG profitjára a Vodafone-akvizíció

Az év eleji felminősítést követően a hitelminősítői jelentést is kiadta a Scope Ratings – tette közzé a BÉT honlapján a 4iG. Eszerint a Vodafone felvásárlása pozitívan hat a 4iG üzleti kockázati profiljára. A Vodafone magasabb marzsinja ugyanis kedvezően hat a tőzsdei társaság profitabilitására. 

A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban Amos 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen – közölte korábban a 4iG.

A közlemény szerint ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. SpaceComban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az Amos 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is.