Pénzügyileg is lezárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a 4iG az Antenna Hungária révén 51 százalékos, míg a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 49 százalékos részesedést szerzett a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban – közölték a vevők kedd délután.

Budapest 2020.09.10.Vodafone üzlet
Fotó: Kallus György / VG

A január 8-i szerződéskötéstől számítva rekordgyorsasággal lezáruló tranzakcióval megvalósult a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása – emeli ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye.

A minisztérium szerint a Vodafone Europe szászázalékos részvénycsomagjának magyar tulajdonba kerülése hozzájárulhat a piaci verseny erősödéséhez és a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez, számos előnyhöz juttatva az ügyfeleket. A január utolsó napján lezárult befektetéssel a Magyar Állam célja többségi hazai tulajdon kialakítása a nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú távközlési szektorban.

Mint ismert, a Vodafone 660 milliárd forintos árából az arányosan a 4iG-ra eső rész megfizetéséhez a tőzsdei cég számára a Magyar Fejlesztési Bank biztosított egy 170 milliárd forintos hitelkeretet, amelyet további bankok kölcsöne egészített ki, így a cégnek nem kellett eladnia egyéb eszközeit a vételár kiegyenlítéséhez.

Vodafone-felvásárlás: mennyi az annyi, és mi lesz veled, Yettel?

Nehéz eldönteni, hogy milyen árazás mellett valósul meg az akvizíció.