Váratlanul érte a kormány extraadó-intézkedése a Richtert – hangsúlyozta a társaság igazgatóságának elnöke, Bogsch Erik egy keddi sajtótájékoztatón. A Magyarországon működő gyógyszergyártók közül ez a Richtert sújtja a leginkább, és olyan szempontból is speciális, hogy az itt működő importőröket nem érinti. A szektorális mintegy 50 százaléka esik a Richterre. Az utólagos konzultáción a cég azzal próbált érvelni, hogy a bevételük csak alacsony hányada keletkezik Magyarországon. A Pénzügyminisztérium javaslata módon nem „ment át”, így a Richter számára kedvezőtlen döntés született, magyarán az adó alapja a teljes árbevétel. Ez a 28 milliárdos adótétel akkora, mintha a Richter-dolgozók 56 százalékos béremelést kaptak volna. Egy éves k+f költésnek pedig mintegy 40 százaléka. Tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan a különadó feltételeit meg lehessen változtatni. 

Fotó: Kallus György/VG

Orbán Gábor vezérigazgató hangsúlyozta, a rubel, a dollár és a forint árfolyama soha nem látott mértékben ingadozott 2022 utolsó negyedévében. 

Az alapfolyamatok szintjén azonban széles bázison nyugvó növekedés látható, ha kiszűrjük az árfolyamhatásokat. Árfolyamszűrten a Richter valamennyi régiójában növekedést sikerült elérni év/év alapon, itt egy kivétel van, ez pedig Ukrajna. 

A gyógyszergyártás bruttó fedezeti hányada éves szinten 67-ről 68,2 százalékra emelkedett. A marzsokat azonban nyomás alá helyezi az ez a termékeket és a szállítmányozást is érintette, volt olyan tétel, ami a négyszeresére drágult. A marketing- és a k+f költések is emelkedtek, de mindkét költségsor csak a terveknek megfelelő mértékben. 

Az együttes költséghatások azonban odavezettek, hogy az üzemieredmény-marzs a 2021-es 26,7-ről 23,2 százalékra csökkent. Ebben szerepet játszott a negyedik negyedévben egy 25 milliárd forintos értékvesztés elszámolása, ebből kettő kapcsolódott nőgyógyászati, egy pedig bioszimiláris projektekhez (ez a normál kutatás-fejlesztés ezúttal negatív eredménye). 

Orbán Gábor hangsúlyozta, ha a devizahatások és az egyszeri tételek nélkül szeretné valaki vizsgálni a Richter működését, akkor a legpontosabb képet az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow nyújtja: ez 2022-ben 185 milliárd forintra nőtt az előző évi 140-ről. 

Az idei évi tervekről szólva elhangzott:

– csak árfolyamszűrt előrejelzés adható: minden soron 10 százalék növekedést terveznek elérni,

– a marzsok esetén hasonló adatok érkezhetnek, mint 2022-ben,

– Evra: elérhető a 80 millió dolláros forgalom,

– a bioszimiláris Terrosa nagy siker globálisan, ettől a terméktől 55 millió euró a várakozásuk.

A gyógyszerhiányról a vezérigazgató elmondta, hogy nincs a helyén kezelve az ellátás biztonságának kérdése Magyarországon és Európában. A különadóval kapcsolatban a szakminisztériumnál eddig nem értek el eredményeket a tárgyalásokon, így továbbra is az a céljuk, hogy ezt a közterhet felülvizsgálja a kormány. 

Ha a különadó maradna 2023 után, akkor felmerülhet, hogy a Richter adófizetési kötelezettsége ne Magyarországon teljesüljön (az összbevétel 95 százaléka külföldön keletkezik, így megoldható, hogy az adóalap máshova kerüljön). 

A Vraylar 2023-as forgalma 2,5 milliárd dollár lehet az ottani partner, az AbbVie szerint, ezt a Richter minden évben irányadónak tekinti. 

Az osztalékjavaslat kérdése, annak mértéke egyelőre vita tárgya az igazgatóságon belül. Kérdésként felmerült, hogy a jövőbeni akvizíciós stratégia mentén milyen utat követnek, a vezérigazgató szerint továbbra is licence szerződések megvásárlását favorizálják, teljes cégek felvásárlása helyett.

Legyűrte a szembeszél a Richtert, csúnya meglepetést hozott a negyedik negyedév

Bőven jutott a rosszból a Richternek 2022 negyedik negyedévében: elvitt 28 milliárd forintot a különadó, jelentős egyszeri értékvesztések rontották az eredményt, ráadásul a devizaárfolyamok is a lehető legrosszabbul alakultak.

 

A Richter árfolyama 2023. február 28.
 

Elemzői reakciók

A Richter negyedik negyedéves konszolidált árbevétele kismértékben meghaladta a várakozást, az egyszeri tényezők óriási negatív hatásával (mely közül csak a különadóval kalkuláltak az elemzők) a társaság működési eredménye jóval elmaradt az előrejelzésektől és a piaci konszenzustól is - olvasható az Erste értékelésében.  

Rövid távon az ukrajnai háború és annak tágabb következményei (beleértve az inflációs nyomást) továbbra is a fókuszban maradhatnak. Ebből a szempontból biztató volt látni, hogy az oroszországi értékesítés alakulása kapcsán túlzóak voltak a kezdeti piaci aggodalmak. A Richter árfolyamalakulása és értékeltsége szempontjából hosszú távon továbbra is a Vraylar amerikai értékesítése és a K+F folyamatok lesznek meghatározók. Ugyanakkor itt sem megy minden zökkenőmentesen, ezt bizonyítja a Vraylar negyedik negyedéves értékesítési tempójának viszonylagos lassulása és a K+F programban elszámolandó értékvesztés 

- magyarázták a bank elemzői.