Erősödéssel várja a forint a keddi jegybanki kamatdöntést, a kora reggeli 386 forintos euróárfolyam után 384 közelébe süllyedt az euró-forint. A KBC jegyzete szerint a délután esedékes döntés erősebb mozgásokat is kiválthat a magyar deviza piacán. Véleményük szerint marad az irányadó ráta, a jegybanki kommentár azonban tartalmazhat érdekességeket. Hozzáfűzték, a napokban megtorpant a forint erősödése, a 383-as szint alá már nem nézett be az árfolyam. A 400 forintos szintektől azonban stabilan sikerült eltávolodni, de még bőven lenne hova erősödnie a magyar fizetőeszköznek.

forint szett
Fotó: Getty Images

A rövid távú technikai kép inkább a gyengülés irányába, a 389-es ellenállás felé mutat – írták az Equilor elemzői. Prognózisukat azonban eltéríthetik a jegybanki üzenetek, emellett még a nemzetközi pénzügyi stabilitással kapcsolatos bizonytalanságok és az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező pozitív hírek lehetnek meghatározók a következőkben a forint piacán. 

Mivel az utóbbi az egyik fontos szempont a kamatvágás megkezdéséhez, a pozitív hírek kiemelése ezúttal gyengítheti a hazai fizetőeszközt

– írták.

 

Jó eséllyel az alapkamat és a kamatfolyosót meghatározó kamatok szintjéről szóló, 14 órai közlemény nem tartogat majd meglepetéseket, az alapkamat szinte biztosan marad 13 százalék – értettek egyet a konszenzussal az OTP Global Markets elemzői. Annál érdekesebb lesz majd a monetáris tanács 15 órakor megjelenő sajtóközleménye, és az akkor kezdődő sajtótájékoztató, valamint az új Inflációs jelentés előrejelzéseinek kivonatos közzététele. 

Ezekből ugyanis kiderülhet, mikor indíthatja meg a monetáris tanács az irányadó kamatszint csökkentését. Noha akár már márciusban sor kerülhet az első kamatvágásra, valószínűbb, hogy egy-két hónapig még kivár a jegybank, hiszen a fejlett piaci bankválságok miatt törékeny a befektetői bizalom, a hazai dezinflációnak pedig még csak az első, korai jeleit láthattuk

– írták a befektetőknek. 

Hónapokkal kitolhatták a kamatcsökkentés elindítását a bankcsődök

Ha vacilláltak is a Magyar Nemzeti Bank szakemberei, hogy mikor vágják meg a kamatokat, az elmúlt hetek bankcsődjei után szinte biztosra vehető, hogy egyelőre elodázzák a döntést.