Az év elejétől közel 36 százalékkal emelkedett a cseh közműszolgáltató, a CEZ részvényeinek árfolyama. Kedden kiderült, megalapozott volt a befektetők megelőlegezett bizalma: a társaság rekordszintű éves nettó nyereségről számolt be. A 78,4 milliárd koronás (1284 milliárd forintos) korrigált nettó profitból kis híján megvehető lenne a teljes Richter csoport, amelynek jelenleg 1388 milliárd forintra tartják a piaci értékét a befektetők. 

A menedzsment várakozásai feletti profitot eredményezett az áramtermelés.


A CEZ tavalyi profitja több mint a triplája a 2021-esnek, és bőven felülmúlta a 2009-ben elért 52 milliárd koronás korábbi rekordot. A társaság nem hangsúlyozta, de tulajdonképpen az orosz–ukrán háború nyertesének tekinthető a CEZ, ugyanis a konfliktus miatt lőttek ki a nagykereskedelmi áramárak Európa-szerte és Csehországban, amit csak tetőzött az orosz gázszállítások fokozatos leállítása. 

A nyereség a menedzsment várakozását is meghaladta: a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti EBITDA-eredménysoron 115–125 milliárd koronát terveztek, ehelyett 131,6 milliárd teljesült. A duplázódó EBITDA, illetve a rekord nettó profit emelt osztalékfizetést tesz lehetővé – jelentette ki Daniel Benes vezérigazgató. 

A CEZ árfolyamának alakulása 2023-tól
 


A 70 százalékban az állam által tulajdonolt CEZ idei éve biztosan nem lesz ilyen sikeres, őket is utolérte az extraprofitadó intézménye. Az EBITDA megközelítheti a tavalyi szintet, és 105–125 milliárd korona között alakulhat, az adózott profit viszont feleződhet és 30–40 milliárd közt alakulhat. 

A különadó profitrontó hatása 25 milliárd koronára taksálható. 

A Montel szakportál szintén keddi beszámolója szerint a CEZ az idei áramtermelésének 75 százalékára 117 eurós megawattóra áron fedezeti ügyletet kötött. Ez azt jelenti, hogy az idei termelésből 36 terawattórát 117 euró/MWh-s áron előre eladtak, a jövő éviből pedig 21 Twh-t értékesítettek, megawattóránként 120 euróért. 

A J&T Banka elemzői szerint Benes bejelentéséből részvényenként 117 koronás valószínűsíthető (szemben a tavaly kifizetett 48 koronával), ami 11,3 százalékos osztalékhozammal ér fel azoknak, akik a mai napon vásárolnak a közműcég részvényéből.