Legalább egy jelentős állam vezetése már jelezte a svájci kormányzat felé, hogy mihamarabbi közbelépést várnának el az omladozó Credit Suisse pénzintézet ügyében a Reuters információi szerint. 

Fotó: AFP

Az érintett bank árfolyama 32 százalékot esett a mai nap folyamán, vezetve ezzel a globálisan is kiemelkedően rosszul teljesítő európai bankszektor zuhanását. A Credit Suisse (CS) vesszőfutása a héten kezdődött, miután a keddi, 2021–2022-es pénzügyi évről közzétett beszámolójában „lényeges hiányosságokat” tártak fel, és a bank legnagyobb hitelezője, a Saudi National Bank szabályozási problémára hivatkozva közölte, hogy nem tud több pénzügyi segítséget nyújtani. A részvények kereskedését a tőzsdeüzemeltető többször is leállította a forgalom megugrása és a részvények esése miatt.

Hatalmas mínuszban az európai jegyzés

A kormányközi nyomásgyakorláson túl az Európai Központi Bank is intézkedett a bank ügyében, ők a CS felé fennálló hitelintézeti kitettségeket mérték fel. A kutatásból az derült ki, hogy a bank gondjai egyedi okokra vezethetők vissza, így a szisztematikus összeomlástól nem kell tartani az európai színtéren.

Az amerikai kincstár is szorosan követi a fejleményeket, folyamatos kapcsolatban van nemzetközi partnereivel. 

Bernie Sanders amerikai szenátor hozzátette: mindenkit nyugtalanít az, ami a CS háza táján történik.

A Credit Suisse helyzetét az sem segíti, hogy az adott vállalat csődbemeneteli esélyét mutató ötéves CDS-felár (Credit Default Swap) a CS esetében rekordmagasságba szökött, kíméletlenül rámutatva a bank helyzetének bizonytalanságára. 

Bankpánik: Európa sem úszta meg a tőzsdei mészárlást

Nem csillapodik az amerikai bankpánik, sőt: a pénzintézetek részvényein már nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is rohamos gyorsasággal igyekeznek túladni a befektetők, drasztikus csapást mérve ezzel a piacokra.

Az Egyesült Államok bankszektorát követő Dow Jones US Bank index kurzusa az elmúlt öt nap során közel 16 százalékot, míg az európai pénzintézetek teljesítményét mérő SX7P mutató 14,14 százalékot zuhant.