Meredek eséssel kezdték a szerdai kereskedési napot az európai tőzsdék. A banki részvények zuhantak a Silicon Valley Bank bukása és a Moody’s amerikai banki rendszerre rótt leminősítése után.

európai tőzsdék
Eséssel kezdték a napot az európai tőzsdeindexek és a banki részvények.
Fotó: Shutterstock

A Stoxx 600 index a délelőtti kereskedésben 2,6 százalékos mínuszba került, de a többi főbb európai tőzsdén is negatív tartományban kereskedtek. A bankrészvények 6 százalékos, a kiskereskedelmiek pedig 5,2 százalékos értékcsökkenést szenvedtek el.

Az óriási zuhanások miatt több európai bank, köztük a Credit Suisse, a Societe Generale, valamint az olasz Monte dei Paschi és UniCredit részvényeinek kereskedését is felfüggesztették.

A Credit Suisse árfolyama pedig magyar idő szerint 12:15-ig 24 százalékot esett, miután a keddi, 2021–2022-es pénzügyi évi beszámolójában „lényeges hiányosságokat” tártak fel, és a bank legnagyobb hitelezője, a Saudi National Bank szabályozási problémára hivatkozva közölte, hogy nem tud több pénzügyi segítséget nyújtani. A részvények kereskedését a tőzsdeüzemeltető többször is leállította a forgalom megugrása és a részvények esése miatt. 

A bajba jutott Credit Suisse bank részvényei már a második egymást követő napon kerültek történelmi mélypontra.

A Credit Suisse árfolyama március 15-én, délután 13 órakor

Történt ez annak ellenére, hogy az ázsiai csendes-óceáni piacokon és kedden az Egyesült Államokban is élénk volt a kereskedés, sőt, az amerikai bankrészvények még emelkedtek is.

Az európai bankrészvények SX7P indexe a reggeli kereskedésben a január 4-i szintre esett, az elmúlt hét napon pedig az értékéből 13 százalékot veszített, ami a legnagyobb heti csökkenés azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát.

A szerda délelőtti kereskedési szünetig a svájci UBS bank részvényei 6,8, a francia BNP Paribasé 8,7, a Societe Generale bank értéke pedig 9,5 százalékkal esett. A spanyol Banco de Sabadell és a német Commerzbank árfolyama 6,5, illetve 7,5 százalékot csökkent – írta meg a CNBC és a Reuters.