Nem csillapodik az amerikai bankpánik, sőt: a pénzintézetek részvényein már nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is rohamos gyorsasággal igyekeznek túladni a befektetők, drasztikus csapást mérve ezzel a piacokra.

Silicon Valley Bank
Fotó: Shutterstock

A Silicon Valley (SVB), a Silvergate és a Signature bankhármas bedőlésével útjára eredő hitelintézeti pánik nyomán az Egyesült Államok bankszektorát követő Dow Jones US Bank index kurzusa az elmúlt öt nap során közel 16 százalékot, míg az európai pénzintézetek teljesítményét mérő SX7P mutató 14,14 százalékot zuhant ugyanezen idő alatt.

Kékkel az európai, feketével az amerikai bankok teljesítményét mérő index alakulása látható

A befektetői riadalom oka nem más, mint a globális bankrendszerbe vetett bizalom megingása, ami az SVB egy héttel ezelőtti bedőlésével kezdődött, majd mindezt a Silvergate és a Signature Bank hasonló végzete csak fokozta. A betétesek mentik a pénzüket a kisebb bankokból, mert félnek, hogy szükség esetén nem férnének hozzá – csakhogy a tömeges készpénzigényt nem tudják kielégíteni meglévő készleteikből a bankok, ezért hatalmas veszteségeket elkönyvelve eladni kényszerülnek a saját befektetéseiket, döntő többségükben amerikai állampapírokat. A betétállomány csökken, az eszközállomány úgyszintén, a befektetők bizalma meginog, eladják a részvényeket – az öngerjesztő folyamat pedig egyre csak gurul tovább.

Az amerikai piacokon látottak alapján az alacsony mérlegfőösszegű és nagy biztosítatlan betétállományú bankok részvényárfolyamai vannak a legnagyobb veszélyben: a First Republic Bank kurzusa 61,83 százalékot zuhant a tegnapi nap folyamán, amit ma további 17 százalékkal toldott meg, míg a nagybankok, melyek szintén tetemes hasonlóan kezelt állománnyal rendelkeznek, megússzák a nagy pofont – a több mint ezermilliárd dollárt biztosítatlanul tároló JPMorgan árfolyama 2 százalékot sem esett a pánik hatására.

Az amerikai bankok betétállománya
Hatalmas a biztosítatlan betétállomány az Egyesült Államokban

Az amerikai riadalom Európára is átterjedt, mégpedig akkora mértékben, hogy 

a Credit Suisse, a Societe Generale, valamint az olasz Monte dei Paschi és UniCredit bank részvényeinek kereskedését fel is kellett függeszteni egy időre, a brutális szakadásuk nyomán.

A Credit Suisse (CS) európai jegyzése a délelőtt folyamán 24 százalékot esett, miután kiderült: a bank legnagyobb hitelezője, a Saudi National Bank szabályozási problémára hivatkozva nem tud további pénzügyi segítséggel szolgálni a CS számára, melynek tavalyi évről szóló beszámolójában „lényeges hiányosságokat” tártak fel.

Kékkel az UniCredit, sárgával a Credit Suisse részvényeinek európai jegyzése

Az amerikai piacokon eközben folytatódott a mészárlás: a leginkább megtépázott First Republic kurzusa 70 százalékos mínuszban jár jelenleg, igaz, járt a napokban egy 80 százaléknál mélyebb gödörben is. A Western Alliance Bancorp részvényárfolyama eközben valamivel kevesebb, mint 50, míg a PacWest Bancorp árfolyama több mint 50 százalékos esést könyvelt el az elmúlt öt nap során, míg a JPMorgan kurzusán alig látszik meg a bukkanó.

A JPMorgan kivételével hatalmasat zuhant a részvények kurzusa

A pánik kezelésére az amerikai jegybank egy különleges intézkedésen keresztül elérte, hogy a három most bedőlt bank betétesei minden pénzükhöz hozzáférhessenek szinte azonnal, emellett létrehozott egy különleges alapot a bajban lévő pénzintézetek számára, amelyből leértékelődött államkötvényeik névértékééig kaphatnak egyéves futamidőre finanszírozást, csökkentve ezzel az SVB-hez hasonló banki rohamok kialakulásának kockázatát.

Bankpánik: ez a csőd nem az új Lehman Brothers, de véget vethet a történelmi kamatemelési dömpingnek

A Silicon Valley Bank (SVB) bedőlésének ugyan lehetnek messzire ható következményei, de a 2008-as nagy gazdasági világválságot kirobbantó Lehman Brothers-bedőléshez hasonló világégéstől egyelőre nem érdemes tartani az elemzők szerint, ennek legfőbb oka pedig az amerikai pénzügyi rendszer erejében keresendő.

Európában hasonló volumenű intézkedésre nem került sor, igaz, egyelőre még egyetlen olyan bankról sem tudni, amely a bedőlés határán táncolna – leszámítva talán a Credit Suisse-t, melynek helyzetét az sem segíti, hogy az adott vállalat csődbemeneteli esélyét mutató ötéves CDS-felár (Credit Default Swap) a CS esetében rekordmagasságba szökött, kíméletlenül rámutatva a bank helyzetének bizonytalanságára. 

A szakértők számításai szerint az európai bankindexek március 8 óta több mint 120 milliárd eurónyi veszteséget okoztak a befektetőknek.