Nehéz napja van csütörtökön a Lyft fuvarmegosztó cégnek, amely kora este 2,5 százalékos mínuszban, 9,66 dollárnál járt. Ez első ránézésre nem tűnik vészesnek, de az egyéves csúszda 75 százalékos mínusz, s délután még 9,56 dollárig is leszúrt az árfolyam, és vészesen közel járt a 9,52 dolláros történelmi mélyponthoz. Az esést nem foghatjuk az ágazati problémákra, mert a szektortárs Uber az elmúlt órákban közel 1 százalékos pluszba emelkedett. 

2019 Women's March Los Angeles
LOS ANGELES, CA - JANUARY 19:  Lyft lounge at the 2019 Women's March Los Angeles on January 19, 2019 in Los Angeles, California.  (Photo by Araya Diaz/Getty Images for Women's March Los Angeles )
Fotó: Araya Doheny

A Lyft és az Uber árfolyama már tavaly nyáron elszakadt egymástól. Egyéves visszatekintésben az árfolyamolló 77-78 százalékos különbséget mutat, hiszen 

amíg a Lyft a mélybe zuhant, az Uber majdnem 3 százalékolt araszolt felfelé.

Ráadásul köszönő viszonyban sem volt egymással a két nagy kaliforniai fuvarszervező múlt hónapban közzétett gyorsjelentése. Amíg az Uber minden idők legerősebb negyedévéről jelentett, addig a Lyft váratlan veszteségekről számolt be. Negatív meglepetést okozott a Lyft részvényenként 74 centes korrigált vesztesége, mert az elemzők profitot vártak. Ennek nyomán a Wall Street elemzői leminősítették a részvényt. 

A mostani zuhanást azonban nem kell feltétlen a fundamentumok számlájára írni. Kézenfekvőbb magyarázatként adódik, hogy most kezdték a kereskedést egy áprilisi lejáratú opcióval, amelynek a kötési ára 9,50 dollár, valószínűleg ez tréfálhatta meg a piacot kora délután.