Lemondott felügyelőbizottsági tagságáról a frankfurti tőzsdén jegyzett és hazánkban is kiterjedt céghálózattal rendelkező Schaeffler AG-ben, és ezzel visszavonult az aktív üzleti tevékenységtől Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, a második világháború utáni német gazdaságtörténet egyik legsikeresebb vállalkozója – jelentette be a vállalat.

Continental - General assembly Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, member of the supervisory board, during the general assembly of Continental aG at the Congress Centrum (HCC) in Hanover, Germany, 29 April 2016. PHOTO: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Julian Stratenschulte

Az áprilisi éves közgyűlés után már csak tiszteletbeli vezetői szerepet tölt be a 81 éves üzletasszony,

akit hazájában a Bertelsmann médiacéget sikerre vezető Liz Mohn-nal vagy az Axel Springert a férje halála után átvevő Friede Springerrel emlegetnek egy sorban.

Életem elmúlt három évtizedét a Schaeffler vállalatra és a Schaeffler családra áldoztam. Részvényesként a jövőben is szorosan kötődöm a vállalathoz, és örülök, hogy egy rendezett cégcsoportot hagyhatok a következő generációra

– mondta Schaeffler-Thumann.

Az autóipari beszállító Schaeffler AG felügyelőbizottsága és cégvezetése is méltatta a Prágában született és Bécsben felnőtt vállalatvezető munkáját.

Édesanyám fáradhatatlan elkötelezettsége meghatározó volt abban, hogy a Schaeffler ma a világ egyik olyan vezető technológiai vállalata, amely túlnyomórészt családi kézben maradt.

– mondta a fia és a felügyelőbizottság elnöke, Georg F.W. Schaeffler.

Schaeffler-Thumann helyét a felügyelőbizottságban a korábbi CDU-politikus, Katherina Reiche veszi át. Ő a Westenergie energiaszolgáltató vezetője, és a hidrogéncellás meghajtás szakértőjeként tartják számon. 

Az üzemanyagcellás meghajtás a Schaeffler egyik jövőbeli célterülete.

Elizabeth Schaeffler a férje halála után, 1996-ban vette át a társaság vezetését, amelyet egy évtized alatt globális holdinggá alakított. A csoporthoz olyan márkák tartoznak mint az F.A.G., a LuK, vagy éppen a szintén tőzsdén jegyzett Continental. 

Erre az időszakra esett a magyarországi céghálózat kiépítése is. Többek között Debrecenben, Szombathelyen és Budapesten vannak a cégnek érdekeltségei.

 

Épül a Schäffler logisztikai központja

Az ötmilliárdos beruházás a szombathelyi első üzem bővítése.