Az évtizedeken át befektetési sztenderdnek tartott, klasszikus 60-40 stratégia tavaly csúnyán leszerepelt, idén viszont egyre többen találnak vissza hozzá: egyre több megtakarítási portfólió 60 százaléka kerül ismét amerikai részvényekbe, 40 pedig kötvényekbe.

NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 14: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on February 14, 2023 in New York City. The Dow was down in morning trading following news that the January consumer price index (CPI) report showed that inflation grew at a 6.4% annual rate, which was slightly higher than expected.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Befektetői szemmel 2022 emlékezetes év volt, a részvények és a kötvények kéz a kézben estek, meglepetést okozva sokaknak, akik arra számítottak, hogy a hitelpapírok tartása majd enyhít a portfólió kockázatosabb ágának turbulenciáin. Egy 60-40 stratégiát követő portfólió tavaly 16 százakkal esett, ami 2008 óta a legrosszabb éves teljesítménynek tekinthető.

A befektetők felett a felhők az év végén kezdtek eloszlani, a részvényindexek stabil emelkedést mutatnak októbertől, a kötvények árfolyamcsökkenése is megállt, amit az a remény táplál, hogy a Fed a kamatemelési ciklus végéhez közeledik. Csak az idei évet vizsgálva még látványosabb a fordulat, 

az év elejétől 5,9 százalékos pluszban van a klasszikus befektetési portfólió.

A megtakarítás 60 százalékát amerikai részvényekbe, 40 százalékát kötvényekbe fektető portfólió éves hozama

A The Wall Street Journal összesítése szerint az amerikai magánbefektetők tavaly másképp reagáltak, mint 2008-ban: ezúttal kevesebben csökkentették részvénykitettségüket, és többen döntöttek úgy, hogy kiülik a bukót, ahelyett, hogy realizálnák a veszteséget. 

Hosszú távon a 60-40-es stratégia szinte verhetetlen: egy 1988-ban befektetett 10 ezer dollár mára 180 ezer dollárt érne. A 2022-es év persze sokat rontott az átlagos teljesítményen, tavaly az S&P 500 index értéke 18 százalékkal csökkent, míg a benchmarknak tartott Bloomberg US Aggregate Bond Index (benne nagyrészt állampapírok, emellett vállalati kötvények és jelzálog-fedezetű értékpapírok) 13 százalékkal. 

Természetesen nincs rá garancia, hogy a 60-40 stratégia visszatér a korábbi években látott stabil hozamtermeléshez, hiszen az amerikai részvénypiac értékeltségi mutatói továbbra is magasak: az S&P 500 részvényekkel a következő 12 hónapra várt (egy részvényre jutó) profit 18,2-szeresén kereskednek, míg a tízéves átlag 17,5-es érték. A kötvénypiacon sem lehet hátradőlni, az – bár lefelé tart – továbbra is a Fed célsávja felett van, így esélyes még további egy kamatemelés.

A tőkepiaci szaklap idéz a Goldman Sachs várakozásaiból: eszerint az amerikai háztartások nettó eladók lehetnek a részvénypiacon, a náluk lévő állomány 750 milliárd dollárral eshet idén. Helyette várhatóan pénzpiaci alapokba és kötvényekbe fektetnek – ez így komoly átrendeződés lenne, tekintve, hogy 

2020 elejétől tavaly nyárig 1700 milliárd dollár értékben nettó vásárlók voltak a részvénypiacon. 

A tengerentúli részvények közel 40 százaléka van lakossági kézben, tehát a náluk végbemenő portfólióátrendezések nagyban befolyásolják az árfolyamokat. Az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének márciusi felmérése szerint 2021 óta most van a legmagasabb szinten a háztartások kötvénykitettsége (15 százalék), a lakossági megtakarítások 65 százaléka lehet részvényekben és 20 készpénzben.