Nekidurálták magukat a befektetők, a tegnapihoz képest jóval magasabb árfolyamon, azaz alacsonyabb hozamszinteken adják-veszik a hosszú magyar állampapírokat a másodpiacon. 

Finance chart with high peak on document, image of a macro shot from a chart with high peak on newspaper and a silver pen, blue toned image, kamatstop, kamat, pénz, intrest
Fotó: Getty Images

Az Államadósság Kezelő Központ kora délután közölte a referenciahozamokat: a legnagyobb mozgás az öt- és a tízéves kötvények hozamát érintette. Az előbbi 102 bázisponttal 9,15 százalékra esett, az utóbbi pedig 98 bázisponttal 8,28 százalékra ereszkedett vissza. Egy tízéves futamidejű állampapír esetén 1 százalékpontos hozamcsökkenés azonnal 10 százalékkal emeli annak másodpiaci árfolyamát. 

 

A kötvénypiaci hozamok alakulásában szerepe lehetett annak a hírnek, hogy értesülések szerint megnyílhat Magyarország útja a hatmilliárd euró uniós forrás felé. De az is közrejátszhat, hogy sikerrel vonhat be devizaforrást a magyar állam, az előkészületekről itt írtunk. A Reutersnek nyilatkozó kereskedő szerint a folyamat mögött az áll, hogy a vártnál sokkal jobb cseh és amerikai inflációs adatok alapján a befektetők abban reménykednek, hogy a magyar is hamarosan tetőzhet. Óvatosságra kell hogy intsen Nagy Márton miniszter nyilatkozata, aki 25 százalékra várja az éves infláció tetőzését itthon. 

Kitört az optimizmus a magyar kötvénypiacon, ideje volt

Tombol az optimizmus a magyar kötvénypiacon, a másodpiaci hozamok jelentős mértékben estek – derül ki az Államadósság Kezelő Központ által közzétett adatokból. A legnagyobb napi hozamesés – 73 bázispont – az ötéves futamidejű papíroknál történt. A tízéves benchmark állampapír hozama 0,56 százalékponttal esett, míg a 15 és 20 évesé csaknem 50 bázisponttal.