Az intézményi és a magánbefektetők szerint az idén a készpénz lesz a nyerő – derül ki a Bloomberg MLIV Pulse felméréséből. A válaszadók kétharmada szerint a készpénz tartása 2023-ban nettó pozitív hatással lesz a portfólió teljesítményére.

Fist,With,One,Us,Dollar,Isolated,On,Black
Fotó: Shutterstock

A portfólión belül tartott magas készpénzállomány (vagy ami gyakorlatilag ezzel egyenértékű: a rövid, éven belüli lejáratú államkötvények) a bizonytalanságot jelzi. A befektetők tartanak a tartós medvepiactól, a Federal Reserve további kamatemeléseitől, attól, hogy ez recesszióba taszítja az Egyesült Államok gazdaságát. Félnek attól, hogy megismétlődik a tavalyi piaci vérengzés.

Az S&P 500-as index az idén 20 százalékkal is zuhanhat a gyenge vállalati profitok miatt – nyilatkozta a Bloomberg TV-nek a múlt héten Michael Wilson, a Morgan Stanley amerikai részvénypiacért felelős vezető stratégája. Egy ilyen helyzetben a készpénz tartása biztonságot jelent, főleg egy olyan környezetben, amelyben a rövid lejáratú amerikai kincstárjegyek hozama megveri a szélesebb értelemben vett részvénypiacokon elérhető, de még a 60/40-es portfóliók hozamát is. 

Arra biztatjuk a befektetőinket, hogy tartsanak készpénzt. Szép hozamokat lehet elérni, a piacokon jelentős lesz a volatilitás, ami több lehetőséget kínál majd arra, hogy attrakív szinteken kezdjen el dolgozni a pénz

 – mondta Leo Kelly, a Verdence Capital Advisors vezérigazgatója.

A készpénztartás az idén
 

A felmérésből az is kiderül, hogy a befektetők továbbra is jobban kedvelik a passzív, indexkövető alapokat, mint az aktívan menedzselteket. A 404 válaszadó mindössze 17 százaléka nyilatkozta azt, hogy várakozásai szerint egy aktívan menedzselt, nagy kapitalizációjú amerikai cégekbe fektető alap teljesítménye jobb lesz, mint egy például az S&P 500 indexet követő passzív alapé.

A professzionális befektetők 47 százaléka a külföldi kitettséget részesíti előnyben, a passzív alapok hívei közé 37, míg az aktívaké közé mindössze 30 százalék tartozik. 

(Több választ is meg lehetett jelölni, ezért nem jön ki a 100 százalék.)  A magánbefektetők azonban egyértelműen a passzív alapok mellett tették le voksukat, 46 százalékuk ezt favorizálja, a nemzetközi piacra 38 százalék kacsintana ki, viszont aktívan menedzselt alapokban csupán 22 százalékuk növelné befektetése részarányát.

Ugyanakkor fontos lehet azt is figyelembe venni, hogy az aktív alapok portfóliómenedzsereinek lehetőségük van a készpénz súlyának növelésére, ami vonzó lehet az ilyen kiszámíthatatlan tőkepiaci körülmények közepette.