A jelek szerint fogyóban van a rövidebb futamidejű Prémium az Államadósság Kezelő Központ ezért az eredet, 500 milliárd forintos értékesítési keretet további 150 milliárddal megemelte. A 2027/K sorozatszámú, inflációkövető állampapírnak április 25-től nő 650 milliárd forintra a kerete. 

20221003 Budapest  Magyar Állampapír  Plakát  Hirdetés  Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221003 Budapest Magyar Állampapír Plakát  HirdetésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A januárban bevezetett kötvény kondíciói nem változnak, továbbra is az előző évi átlagos inflációt 0,75 százalék prémiummal megfejelő kamatot fizet. Egy magánszemély maximum 250 millió forintért vásárolhat a 2027. február végén lejáró kötvényből. Az első kamatfizetés jövő február 24-én esedékes, az éves kamat 15,25 százalék. 

Az ÁKK adatai szerint a múlt héten a két PMÁP-sorozatból 53,6 milliárd forintért vásároltak a lakossági befektetők. Inflációkövető PMÁP-kötvényekből (a már nem értékesített, de még nem lejárt korábbi sorozatokkal együtt) 5319 milliárd forintnyi van a lakosságnál, messze ez a legnépszerűbb lakossági  

A 2027/K sorozatú papírból március végén közel 440 milliárd forintnyi volt a magánbefektetőknél. 

Egyáltalán nem olcsó az államnak a magyarok kedvenc állampapírja, de vélhetően maradnak a PMÁP-kondíciók

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint hiába nagy a Prémium Magyar Állampapír kamatköltsége, és többféleképp is lehetne módosítani a legnépszerűbb lakossági kondícióin, egyelőre nem valószínű, hogy ilyen döntést hozna a kibocsátó.