Feltűnően visszaesett a Prémium (PMÁP) iránti kereslet: a múlt héten mindösszesen 88,8 milliárd forint értékben vásárolt belőle a lakosság.

comparison, jelzáloghitel, pénz, forint, ház, lakás, ingatlan, végtel, eladó, kiadó, ár, price
Fotó: Getty Images

A százmilliárd forint alatti heti jegyzésszám közel két hónapos mélypont a történetében, január közepén járt legutóbb e lélektani határ alatt az értékesítése.

A Prémium Magyar Állampapírból idén 993,6 milliárd forint értékben vásároltak.

A január első felében mért relatíve alacsony számokat követően az új sorozatok kibocsátásával látványosan fellendült a PMÁP iránti érdeklődés, a hónap végére már 175 milliárdos heti forgalomról adott számot az Államadósság Kezelő Központ. A február közepi kisebb visszaesésből a hónap végére magára talált a kereslet, de a március eleji számok akár trendfordulót is jelezhetnek, heti szinten 28 százalékos visszaesésről adva számot.

 

A relatíve jelentős visszaesés ellenére még mindig messze a Prémium Magyar Állampapír a legnépszerűbb államkötvény a kínálatban: a második helyezett Bónusz Magyar Állampapír eladási számaihoz képest hatszoros az érdeklődés a PMÁP iránt, bár egy héttel korábban ez az arány még több mint tízszeres volt a sztárkötvény javára. 

A Prémium Magyar Állampapírban tartott lakossági befektetések összegét nézve, a legfrissebb elérhető adatokat az azóta közölt jegyzési számokkal kibővítve megkapjuk, hogy 

majdnem 5200 milliárd forintot parkoltatnak jelenleg a magyarok ebben az eszközben. 

A második legnépszerűbb kötvény, a Magyar Állampapír Plusz ennek csupán harmadával büszkélkedhet. 

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
Február közepe óta 320 milliárd forinttal nőtt a PMÁP-állomány

A PMÁP iránti kereslet csökkenése meglepetésként hathat sokak számára: a jelenleg forgalmazott, 2030-as lejáratú papír ugyanis az idei inflációs várakozásokat alapul véve 2024-ben már évi 19,8 százalékot is kamatozhat. A kötvényből pedig nem csak a magyarok, de bármely uniós állampolgár bevásárolhat: igaz, a külföldi érdeklődés egyelőre elenyésző – a tavalyi év végén a papírok mindössze 0,325 százaléka volt külföldi kézben, így ez az állomány még a 15 milliárd forintot sem érte el.