A Richter részvényeinek 10 százalékát kézben tartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány – azaz a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványa – 90 milliárd forint kifizetését javasolja a gyógyszergyártó április 25-re összehívott közgyűlésének – közölte a tőzsdei vállalat csütörtökön.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mivel az igazgatóság eredeti előterjesztése közel 72,7 milliárd forint visszaosztása szerepelt, a részvényesi javaslat elfogadása esetén csaknem 24 százalékkal emelkedne az osztalék, azaz egy részvényre számítva 390 forintról 480 fölé nőne.

A Richter igazgatósága továbbra is azt kéri és javasolja, hogy a közgyűlésen a részvényesek az eredeti, az adózott eredmény 40 százalékának kifizetését előirányzó javaslatot támogassák, amelynek a mértéke 73,33 százalékkal haladja meg az előző évben kifizetett összeget. Ez a cég osztalékpolitikája szerinti maximális kifizetésnek (tisztított nettó nyereség 40 százaléka) felel meg.

Az igazgatóság a korábbi éveknek megfelelően, a társaság eddig elért eredményeivel igazolt osztalékpolitikájával egyezően az adózott eredménynek azt a részét javasolja osztalékként megállapítani, és a részvényesek részére kifizetni, amely mellett a megmaradó és eredménytartalékba kerülő adózott eredmény megfelelően biztosítja azt, hogy a Richter fejlődéséhez szükséges likvid pénzeszközök továbbra is rendelkezésre álljanak. 

Ez a testület szerint a jelenlegi világgazdasági helyzetben különösen igaz.

A javaslat elfogadása azon múlik, hogy a többi nagyrészvényes, azaz a szintén 10 százalékos részesedést fenntartó Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, az 5,25 százalékos befolyású Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány, valamint az 5,07 százalékos amerikai FMR LLC hogyan dönt.

Bár összesített részesedésük csupán 30,32 százalék, a részvénytársasági közgyűlések szokásos részvételi arányát figyelembe véve sima többségük lehet április 25-én is.

Az igazgatóság ugyanakkor joggal számíthat a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány támogatására, mivel annak kuratóriumát Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója vezeti.   

Meghallgatta a befektetők szavát a Richter, óriási juttatásról döntött a vezetőség

A gyógyszergyártó társaság negyvenmilliárd forint értékben vásárolná vissza saját részvényeit a következő egy évben.

Válaszlépés lehet a részvényvisszavásárlás bejelentésére

A Világgazdaság kérdésére az alapítvány kezdeményezéséről Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, az alapítvány két tőzsdei társaságtól (Mol, Richter) jóval a működési költségeik feletti osztalékban részesül, de vélhetően a jövőbeni osztalékbevétel bizonytalansága miatt szeretnének előre tartalékolni. Miró jelenleg azt tartja valószínűbbnek, hogy az eredeti osztalékjavaslatot (390 forint/részvény) fogadják el a részvényesek. Az alapítvány javaslata vélhetően válaszlépés a Richter kezdeményezésére, magyarán a 40 milliárd forintos sajátrészvény-vásárlási programra – ez ugyanis nem kedvez az alapítványi tulajdonsoknak, ugyanis nem ajánlhatják fel részvényeiket eladásra. Annak láttán, hogy rendelkezésre áll a Richternél nagyobb összeg részvényesi juttatásra, ehelyett magasabb osztalékban reménykedik az alapítványi tulajdonos.