Kétmillió eurót meghaladó nettó eredményt realizált az első negyedév során a Graphisoft Park – olvasható a keddi tőzsdezárás után publikált jelentésben. A profit jelentősen, 640 ezer euróval meghaladja az előző év hasonló időszakát, és a korábban publikált, 2023-as évre vonatkozó előrejelzéshez képest is kedvezőbb. A bérleti díjbevételek 4,2 millió eurót tettek ki, ezen a soron 10 százalék volt a növekedés. 

Fotó: Világgazdaság

A korábbiakat felülmúló eredmény egyrészt a bérleti díjak megnövekedett mértékű indexálásának, valamint a továbbra is magas, 

budapesti átlagot meghaladó, 97 százalékos kihasználtágnak köszönhető – áll a gyorsjelentésben. 

Emellett jelentős eredménynövelő hatása van a szabad forint pénzeszközökön realizált kamatbevételnek, illetve a forint tárgyidőszaki erősödése alapján elszámolt árfolyamkülönbözetnek is. Kisebb mértékben, de szintén hozzájárult a kedvező eredményhez a működési költségeknek a tervezettnél kedvezőbb első negyedévi alakulása.

A vártnál jobb eredmények ellenére a negyedév tapasztalatai és a piaci trendek figyelembevételével a társaság továbbra is fenntartja a 2023-as évre vonatkozó korábbi előrejelzését: 16,3 millió euró árbevétel mellett 6,3 millió pro forma nettó eredménnyel számolnak. 

Az első negyedévi eredmény bár kiemelkedő, ugyanakkor számolni kell olyan kockázati faktorokkal, amelyek az év hátralevő részében érinthetik a társaságot. Egyes bérlők esetén felmerülhet, hogy a költségeik csökkentése érdekében kisebb területre tartanak igényt, amely trendet az irodapiacon várhatóan kialakuló túlkínálat tovább fokozhatja

– ezzel magyarázható az óvatosság a menedzsment részéről. Valamint azt is hozzáteszik, hogy a működési költségeik minimum az mértékével emelkednek idén, illetve a forint kamatkörnyezet is csökkenni fog várhatóan, ami a következő időszakok kamateredményét rontani fogja. 

Mindezek mellett, ahogy azt a társaság 2023. április 28-án közzétette, a közgyűlés határozata alapján az előző évi pro forma eredmény 90 százalékának megfelelő, mintegy 5,4 millió euró osztalékot (törzsrészvényenként 201 forint) fizetnek. 

Az kifizetésének kezdő időpontja 2023. május 12. lesz.

A negyedév végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 230,5 millió euróra értékelte, amely 400 ezer euró csökkenést jelent az év végéhez képest. Ezen belül az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 260 ezer euróval csökkent az előző év végéhez képest, míg a fejlesztési területek valós értéke 140 ezer euróval mérséklődött.

A Park fennálló hitelállománya a folyamatos törlesztések eredményeképpen 90 millió euró alá csökkent, a készpénzállomány pedig 15 millió euróra nőtt.

A Graphisoft Park főbb első negyedéves adatai