Április 28-án tartja éves rendes közgyűlését a Graphisoft Park, amelyen a részvényesek a társaság 2022-es beszámolója mellett az igazgatóság osztalékjavaslatáról is dönthetnek majd.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A budapesti ingatlanhasznosító és -üzemeltető társaság vezetése részvényenként 54 eurócent kifizetését javasolja a tavalyi eredményből. A jelenlegi árfolyamon 6,66 százalékos hozamot realizálhatnak a befektetők a Graphisoft-papírokon.

A menedzsment ajánlata aktuális árfolyamon 207 forintot jelent részvényenként.

Ez azért lehet fontos, mert a vállalat a javaslat közzétételét követően nem sokkal közölte, hogy az euróalapú osztalékfizetésre történő átállás a korábban vártnál hosszabb előkészítést igényel, így a 2022-es év utáni osztalékot az eddigi gyakorlatnak megfelelően forintban teljesíti.

Az euróalapú részvényjegyzésnél szerzett tapasztalatok szerint a részvényesek – különösen a kisrészvényesek – számos előre nem látott nehézséggel találkoztak az értékpapírszámla-vezetőknél. Az igazgatótanács szerint megfelelő előkészítéssel a hasonló nehézségek az eurós osztalékfizetésnél a jövőben elkerülhetők lehetnek.

Az osztalékot a közgyűlési jóváhagyást követő 30. kereskedési napon folyósítaná is az arra jogosult részvényesek számláira a vállalat, a befektetők így még nyár előtt pénzüknél lehetnek. A társaság részvényeivel kedd reggel nem kötöttek üzletet, az év eleje óta viszont bő 2 százalékkal araszolt feljebb a kurzus.