Ötmilliárd forinttal a várakozások feletti árbevételt élt el az első negyedévben a Richter csoport, ezáltal közel 25 százalékkal sikerült leköröznie a bázisidőszaki forgalmi adatot. A majd 210 milliárd forint árbevételből 177,8 milliárdot hozott a gyógyszer-értékesítés.

A 41,6 milliárd forinttal megugró bevételeken belül 19 milliárd forint volt a devizaárfolyam-változások hatása.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az európai értékesítés 28 százalékkal bővülve már a 114 milliárd forintot közelítette, míg az egyesült államokbeli forgalmazás 45 százalékkal nőtt, 45,8 milliárd forintra. Az utóbbi jelentős részét a Vraylar készítmény értékesítése utáni royalty biztosította (40,6 milliárd forintnak megfelelő dollár érkezett be a társasághoz).

A nőgyógyászati termékek forgalma 41 százalékkal, 63 milliárd forint fölé nőtt, elsősorban az orális fogamzásgátlók árbevételének, illetve az Evra értékesítése után elszámolt royaltynek és a közvetlen termékértékesítésnek köszönhetően. Az árbevétel alakulásához nagymértékben hozzájárult a Drovelis forgalma is.

A bevételnél dinamikusabban, 33 százalékkal emelkedett az első negyedéves bruttó fedezet, a 127 milliárd forintos érték 10 milliárddal magasabb a vártnál. Ezzel rég látott magas szintre – 60,7 százalékra – javult a bruttó fedezeti marzs.

Javult az üzemi eredményhányad is (25,8 százalékra), mivel az EBIT 44 százalékkal, 54 milliárd forint fölé emelkedett. Ez pozitív meglepetés, elemzők ezen a soron 45 milliárd forintra számítottak. A tisztított EBIT pedig 59 milliárd forint lett – az elemzők tartottak a költségek megugrásától, de ez végül nem következett be, a marketingkiadások például csak 13,5 százalékkal tettek ki többet, mint 2022 azonos időszakában.

A gyógyszeripari különadó 3,37 milliárd forint volt az első negyedévben.

A vártnak megfelelően a pénzügy soron veszteséges volt a cégcsoport (17 milliárd forinttal), ezután az adózott eredmény 39,1 milliárd forint lett, ami a várakozások felső értékéhez közelít, és 5,8 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél. A pénzügyi tevékenység veszteségének oka az utolsó negyedév kedvezőtlen árfolyammozgásainak folytatódása volt, ami mintegy 13 milliárd forint nem realizált veszteséget eredményezett azzal együtt, hogy a menedzsment fedezeti ügyletek kötésével csökkentette az árfolyamkockázatot.

Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban a Richter azt közölte, hogy egyelőre minden engedélyezett terméküket forgalmazni tudták Ukrajnában, annak ellenére, hogy a vonatkozó törvénymódosítás (minden olyan termék forgalmi engedélye visszavonható, ha azok gyártója Oroszországban is előállít gyógyszereket) ezt veszélyezteti.