Csökkenő eredményről számolhat be pénteken a Mol az év elején némileg normalizálódó piaci környezetben Az olajárak mérséklődése a kutatás-termelés üzletág teljesítményére erősen rányomhatta a bélyegét az első negyedévben, a hazai üzemanyagár-sapka kivezetése mellett viszont még csökkenő volumen mellett is jelentősen megdobhatta a fogyasztói szolgáltatások szegmens eredményét.

20221208 BudapestA Mol Campus épületefotó: Kallus György LUSVilággazdaság 
20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar olajtársaság péntek hajnalban teszi közzé első negyedéves jelentését, az elemzők a leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA soron 776 millió dolláros eredményre számítanak, ami hét százalékos visszaesést jelentene az egy évvel korábbihoz képest.

A Brent hordónkénti átlagára a tavalyi 97,4 dollárról 82,3 dollárra esett vissza, miközben az Ural-Brent árkülönbözet is valamelyest szűkült. A 2022 elején még legnagyobb eredménytermelő kutatás-termelés (upstream) szegmensben így bő harmadával apadó, 324 millió dolláros eredményre van kilátás a társaság honlapján közzétett elemzői konszenzus alapján.

Az olcsóbb nyersanyagárak a finomításnál viszont kapóra jöhetett a Molnak, a downstream üzletág éves alapon 40 százalékkal magasabb, 356 millió dollárral járulhat hozzá a csoportszintű CCS EBITDA-eredményhez.

A hazai üzemanyagár-sapka tavaly decemberi kivezetését követően az üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenységet is magában foglaló fogyasztói szolgáltatások szegmens ismét lendületet vehetett, százmillió dollár feletti EBITDA-t szállítva a Molnak. A tavalyi bázishoz képest ez jókora, 58 százalékos javulást jelentene azzal együtt is, hogy január és március között közel ötödével csökkent a hazai üzemanyag-értékesítés a MÁSZ adatai szerint.

A Mol várt pénzügyi mutatói 2023. I. negyedév
 

A hagyományosan legkisebb, gáz midstream üzletágban nyolc százalék körüli bővülésre és 52 millió dolláros eredményre van kilátás.

A csoportszintű tisztított üzleti eredmény (CCS EBIT) az upstream gyengélkedése mellett így is 13 százalékkal apadhatott, a nettó nyereség pedig közel felére, 235 millió dollárra zsugorodhatott.

Ebben a tetemes nyereségadónak is szerepe lehetett, amely a szakértők becslése szerint 132 millió dollárral ronthatta az időszaki eredményt. Az adózott profit azonban még ezzel együtt is kifejezetten erős maradhatott historikusan, különösen a tavalyi utolsó három hónapra elkönyvelt, 106 millió dolláros mínusszal összevetve.

Veszteséges volt az INA az első negyedévben

A Mol horvát leánycége 23 millió eurós  tisztított CCS EBITDA eredményt ért el az idei első negyedévében, ami erős kontraszt a 2022 első három hónapjára elkönyvelt 130 millió euróhoz képest. A kiadások 11,8 százalékkal 808,6 millió euróra nőttek.